O platformă dedicată absolvenţilor români care au studiat în sistemul educaţional francez a fost lansată joi, site-ul adresându-se unui număr estimativ de 20.000 de români, care pot obţine astfel informaţii despre locuri de muncă, studii de masterat sau doctorat care presupun cunoaşterea limbii franceze.

„Obiectivele noastre sunt: adaptarea acestui instrument la problematicile şi mizele actorilor locali, o mai mare mobilitate internaţională a tinerilor absolvenţi de studii universitare, o piaţă a locurilor de muncă competitivă, cu un şomaj scăzut, (…) să îi acompaniem pe absolvenţi în construirea reţelei lor profesionale şi în dezvoltarea carierei lor în România, dar să ajutăm astfel şi firmele în politica lor de recrutare, promovând astfel sistemul educaţional francez şi francofon”, a declarat ambasadorul Franţei în România, Francois Saint-Paul.

El a menţionat că platforma France Alumni apare în România la un an după lansarea sa oficială, în Hexagon, de către ministrul francez al Afacerilor Externe, Laurent Fabius. Versiune locală a platformei, realizată în colaborare cu Asociaţia Română a Bursierilor Guvernului Francez, poate fi accesată la adresa: www.francealumni.fr/fr/poste/roumanie.

„Într-un cuvânt, dorim să punem în valoare acest atu de a fi urmat studii în Franţa, iar acest lucru să ajute la dezvoltarea carierei în România sau altundeva. Ne adresăm în principal absolvenţilor români care au studiat în sistemul educaţional francez, diaspora românească din Franţa, foşti studenţi ai filierei de programe de studiu francofone şi foştii studenţi ai instituţiilor franceze şi bilingve care s-au stabilit în ţările de origine”, a precizat ambasadorul francez.

Francois Saint-Paul a mai precizat că într-un singur an 20.600 de persoane s-au înscris pe platforma globală France Alumni, iar acest număr creşte în mod exponenţial după fiecare lansare a unei platforme locale. Până în prezent, au fost activate 46 de site-uri. Platforma are 400 de parteneri, dintre care 200 de universităţi şi 150 de firme.

De asemenea, diplomatul a atras atenţia asupra faptului că în fiecare an 100.000 de studenţi internaţionali îşi termină studiile în sistemul de învăţământ din Franţa, iar dintre aceştia 20.000 reprezintă bursieri ai Guvernului francez. Peste 4.000 de studenţi români urmează studii în Franţa, în fiecare an, Hexagonul fiind a treia ţară de destinaţie a tinerilor români care doresc să studieze în străinătate, după Marea Britanie şi Italia.

Totodată, în România există 130 de programe de studiu francofone, la unităţi precum Universitatea Politehnică, Universitatea de Construcţii din Bucureşti, Universitatea de Medicină de la Cluj, cea de la Timişoara şi cea de la Iaşi, Colegiul Juridic, Facultatea de Ştiinţe Politice de la Bucureşti. Toate acestea sunt partenere ale platformei. De asemenea, 25 de licee din România au secţii bilingve francofone, şcolarizând în prezent 2.581 de elevi. „Obiectivul nostru este să reluăm contactele şi să le dezvoltăm”, a conchis Francois Saint-Paul.

Adriana Record, director executiv al Camerei de Comerţ şi Industrie Franceză în România (CCIFER), a precizat că instituţia pe care o reprezintă este o punte între tinerii absolvenţi şi companiile franceze care recrutează. Ea a subliniat că multilingvismul este un factor de competitivitate pe piaţa muncii din România, cunoaşterea limbii franceze reprezentând un avantaj pentru tinerii care îşi doresc o carieră. „CCIFER s-a alăturat cu foarte mare entuziasm acestui proiect, deoarece Camera de Comerţ franco-română este un lider angajat în dezvoltarea continuă a persoanelor, a societăţilor şi a României în general. Astăzi avem peste 500 de companii membre care reprezintă cumulat în jur de 15% din PIB-ul României şi peste 135.000 de locuri de muncă”, a spus aceasta. AGERPRES