sigla_fund_d_patriciu.jpgFundatia „Dinu Patriciu” si Liga Studentilor Romani din Strainatate (LSRS) au lansat, joi, 27 august 2009, intr-o conferinta de presa, o platforma virtuala conceputa pentru sustinerea si valorificarea potentialului studentilor romani care au studiat in cadrul universitatilor de top din lume si mai ales integrarea acestor tineri pe piata muncii din Romania.

Platforma virtuala www.joburilaorizont.ro este destinata studentilor romani care studiaza in afara tarii, dar si companiilor de top ce actioneaza in Romania.

Platforma poate fi accesata de bursierii din programul „Orizonturi deschise” derulat de Fundatia „Dinu Patriciu”, de membrii LSRS, dar si de alti tineri romani ce au urmat studii in strainatate si se afiliaza uneia dintre organizatiile partenere ale programului.

Proiectul dezvoltat de cele doua organizatii diminueaza deficitul de informatii cu care se confrunta atat agentii economici din Romania, care nu pot accesa tinerii romani foarte bine pregatiti in afara tarii, cat si absolventii de studii universitare si postuniversitare din strainatate, care nu cunosc oportunitatile din Romania. Din punct de vedere operational, accesarea platformei este gratuita. Primul pas consta in crearea unui fond de utilizator. Companiile anunta posturile vacante, iar studentii candideaza pentru acestea. Platforma nu limiteaza postarile de joburi la un numar de domenii de activitate, iar acestea se fac in timp real, fara a necesita interventia administratorilor.

„Oriunde ai fi (in afara tarii – n.r.), tot strain esti si ai posibilitati limitate de cariera”, a declarat Dinu Patriciu, presedintele fundatiei. In opinia sa, cu mici exceptii, in strainatate nu poti ajunge in nucleul decizional. „Noi putem fi mai buni. (…) Noi, acestia din Est, care venim mai motivati, venim cu o scoala care la origine a fost mai buna”, a afirmat Patriciu. El a mai subliniat ca cei din Est au niste avantaje legate de devenirea lor istorica.
„Cred ca orice companie serioasa in tara asta va incepe sa aiba servicii puternice de research si development, in care sa foloseasca toate resursele intelectuale care se intorc din Occident”, a declarat presedintele fundatiei „Dinu Patriciu”. El este de parere ca nu poti reusi fara o echipa puternica, un cod etic al acesteia si o cultura de corporatie. „Eu insumi simt cum business-ul din jurul nostru se profesionalizeaza pe zi ce trece. Bisnitarii nu mai au ce cauta. Nu au cum sa supravietuiasca”, a afirmat Dinu Patriciu.

El crede in virtutile redistributiei naturale, fara participatia statului. „Cred intr-o evolutie naturala a corporatiilor, care si in Romania trebuie sa inceapa sa inteleaga ca a-ti construi piata (…) presupune a-ti construi consumatorii”, a declarat Dinu Patriciu. El considera ca initiativa lansata joi este extraordinara, dar ca trebuie largita si transformata intr-o afacere, astfel incat angajatorii sa plateasca pentru a accesa site-ul. „Fundatia Dinu Patriciu isi propune sa fie doar un model, pentru ca le-ar fi simplu sa faca acelasi lucru, macar din cei 2% care se retin din impozitul pe profit”, a spus Patriciu.

„Este un inceput mai mult decat promitator. Plecam la drum alaturi de companii de renume care au inteles beneficiile concrete aduse de platforma. Acest proiect reprezinta continuarea fireasca a demersurilor noastre de a sustine potentialul studentilor romani, prin valorificarea acestora in tara. Pe terme lung, dorim ca acest proiect sa aiba efecte vizibile de diminuare a exodului creierelor in afara tarii. Este un obiectiv comun al fundatiei si al LSRS”, a declarat Tincuta Baltag, director general al Fundatiei „Dinu Patriciu”. Anual, Fundatia „Dinu Patriciu” ofera 100 de burse pentru programe de master si doctorat la universitatile cele mai bune din lume.