upa_gale1.jpg„A fi, a face, a avea. Despre intelectuali și riscurile gândirii”. Acesta a fost subiectul dezbaterii care a dat startul Galelor de Creație și Știință „Petre Andrei”, ce s-au desfășurat la Iași, în perioada 26-27 noiembrie.

Publicul a fost provocat la un dialog incitant de poeta Luiza Palanciuc și de două personalități de excepție ale filosofiei românești, Mihai Șora și Sorin Vieru. „Tema e amplă, generoasă și greu de dezbătut. Titlul nu e ales întâmplător, el are ca punct de plecare o carte semnată de Mihai Șora, „A fi, a face, a avea” și un volum al lui Sorin Vieru, „Riscul gândirii”. Cred că e un subiect care ne preocupă, mai ales că spațiul expresiei intelectuale este, contrar a ceea ce am putea crede, foarte restrâns”, a explicat, în debutul dezbaterii, Luiza Palanciuc.

Dialogul s-a centrat pe ce anume este un intelectual și cum putem deosebi între adevărații intelectuali și pseudointelectuali. „E suficient să știm că fiecare dintre noi are imaginea sa, mai clară sau mai confuză, despre ce este un intelectual. Întrebarea e dacă imaginile noastre intră în rezonanță”, a spus Sorin Vieru.

Un alt unghi al dezbaterii a fost și acela al relevanței relațiilor interumane. „Relația dintre eu și tu este o relație fundamentală. Omenirea ideală este o imensitate de tu-uri posibile din multitudinea de ei și ele”, a spus Mihai Șora.

Emil Stratan, care s-a implicat în organizarea evenimentului de la Iași, a dezvăluit că Galele de Creație și Știință „Petre Andrei” se doresc a fi „o continuare a tradiției Galelor Universitare ce, cu ani în urmă, se desfășurau la Casa Studenților”, organizate de liderul studenților de atunci, Doru Tompea.

Rectorul UPA din Iași le-a mulţumit invitaţilor încă din prima seară pentru cadoul pe care l-au făcut memoriei lui Petre Andrei, venind în aceste zile la Iaşi. „E o reală emoție ca, în acest sfârșit de noiembrie, când împlinim cifra rotundă de 20 de ani, să avem onoarea de a avea alături, în această Aulă, oameni excepționali ai spațiului academic și cultural din întreaga țară. Un regal pe care și l-ar fi dorit și Petre Andrei”, a spus Prof.univ.dr. Doru Tompea.”Misiunea Universității nu se reduce doar la cea din sălile de curs, de aceea deschiderea către valorile comunității este un gest de normalitate”, a precizat Conf.univ.dr. Sorin Bocancea, Președintele UPA din Iași.

Prima seară a Galelor s-a încheiat la Biblioteca Centrală Universitară cu un concurs de poezie în cadrul căruia șapte poeți s-au străduit să convingă juriul, condus de criticul Alex Ștefănescu, de calitatea poemelor pe care le semnează. Marele premiu a fost adjudecat de către poetul Gabriel Chifu. Un moment foarte apreciat de public a fost și concertul de muzică medievală susținut de formația Pontice, care a adus în Iași atmosfera de acum câteva sute de ani din piețele și târgurile celor mai mari orașe europene.

Poezia şi muzica bună au fost ingredientul principal şi în cea de-a doua seară dedicată Galelor de Creaţie şi Ştiinţă „Petre Andrei”. Publicul a fost fascinat de acorduri de jazz şi de recitalul liric oferit de actriţa Rodica Mandache şi studenţii săi.

Punctul final al întâlnirii de la Iaşi a fost dedicat unor personalităţi care, într-un fel sau altul, ne fac viaţa mai frumoasă. Criticul literar Alexandru Călinescu, pianistul Valentin Gheorghiu, filosoful Sorin Vieru, poeta Ioana Crăciunescu, actriţa Dorina Lazăr, regizorul Radu Afrim, pictorul Virgil Preda, criticul de artă Pavel Şuşară, regretatul ziarist Florin Zamfirescu, regizorul Mihai Măniuţiu, actorul George Ivaşcu, scriitorul Nichita Danilov, poetul Ion Mureşan şi scriitorul Alexandru Cistelecan au fost cei care au primit premiile „Petre Andrei” în acest an jubiliar. Marele premiu al Galelor de Creaţie şi Ştiinţă a fost acordat filosofului Mihai Şora.

„Premiile Petre Andrei vin de le o valoare a culturii româneşti, către valorile actuale ale societăţii. Mă bucur că universitatea noastră s-a deschis catre comunitate şi către astfel de evenimente. Şi pentru a încheia în tonul dezbaterii de ieri susţinute de Mihai Şora şi Sorin Vieru, în Aula Magna a Universităţii, „A fi,, a face, a avea”, pot spune că am făcut ce a trebuit pentru memoria lui Petre Andrei”, a spus Prof.univ.dr. Doru Tompea, Rectorul UPA din Iaşi.

Alături de UPA, Universitatea de Medicină şi Farmacie a acordat, în cadrul Galelor de la Iaşi, două premii „Grigore T. Popa”, pentru chirurgul Cristian Dragomir şi medicul Vasile Cepoi. Galele de Creaţie şi Ştiinţă „Petre Andrei” au fost organizate în parteneriat de către UPA din Iaşi, Galeriile de Artă Eleusis, Academia de Poezie, UMF, Primăria Iaşi şi Biblioteca Central Universitară „Mihai Eminescu”.