Politehnica şi Universitatea din Bucureşti au devenit membre ale Asociaţiei Măgurele Science Park, context în care cele două instituţii de învăţământ superior vor putea participa la deciziile privind parcul ştiinţific de la Măgurele şi se vor putea implica în mod concret în dezvoltarea proiectului, potrivit unui acord semnat pe 1 august la sediul Consiliului Judeţean Ilfov.

Preşedintele CJ Ilfov, Marian Petrache, a declarat că prin semnarea acestui acord se face un pas important în dezvoltarea parcului ştiinţific de la Măgurele, el menţionând că, în maximum şapte – opt zile, va fi scoasă la licitaţie, după ce a fost pregătit caietul de sarcini, proiectarea pentru prima fază a parcului ştiinţific, respectiv cele cinci hectare care vor intra în construcţie, şi va fi obţinut şi titlul de parc ştiinţific. Este vorba de un complex de afaceri care va cuprinde spaţii de birouri, spaţii de producţie şi de transfer tehnologic, un centru de excelenţă în sănătate, cu accent pe cancer şi boli cardiovasculare, un centru de conferinţe şi chiar un muzeu al viitorului.

„Tot săptămâna viitoare va mai fi făcut un pas spre construcţia efectivă a parcului ştiinţific – va fi lansată selecţia pentru firma care va elabora proiectul tehnic. Acesta va fi gata în primăvara anului viitor, urmând ca în toamna lui 2020 să semnăm şi începerea lucrărilor de execuţie a parcului, cu o durată de trei ani”, a precizat Marian Petrache.

El a adăugat că în Planul de mobilitate urbană este „prinsă” o linie rapidă care să lege Gara de Nord de Măgurele. „Sper ca în doi ani de zile să fie gata şi inelul zero, care să permită la fel, printr-o legătură care va fi de la autostrada de centură a Bucureştiului spre Măgurele – partea de sud -, şi să rezolve o altă problemă având legătură şi cu Aeroportul Otopeni. Sperăm că, în acelaşi timp, ceea ce se munceşte acum să aibă impact asupra mobilităţii în zona respectivă”, a opinat el.

Academicianul Nicolae Zamfir, directorul Institutului de Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”, a subliniat importanţa alăturării celor două universităţi bucureştene proiectului de la Măgurele, arătând că implicarea lor în conceptul parcului, în organizarea şi funcţionarea lui este „esenţială”.

La rândul său, rectorul Universităţii Bucureşti, Mircea Dumitru, a spus că acest acord de parteneriat va reprezenta un model pentru societatea românească, în contextul în care pune la un loc mai multe instituţii publice – Primăria oraşului Măgurele, Consiliul Judeţean Ilfov, Academia Română -, cu institutele de cercetare de pe platforma Măgurele, Universitatea Politehnica din Bucureşti şi Universitatea Bucureşti -, care îşi propun să dezvolte Capitala şi zona limitrofă acesteia.

„Nu este o soluţie foarte simplă astăzi, nicăieri în lume, să faci o structură în care să construieşti şi să coordonezi actori diverşi, care vin din zona cercetării, din zona politicilor publice şi din zona academică de învăţământ şi de cercetare, să îi ordonezi şi să îi integrezi în aşa fel încât munca lor coordonată să aducă un beneficiu real în societate. Cred că noi marcăm un moment în care arătăm că şi colaborarea inter-instituţională şi intra-instituţională sunt elemente absolut esenţiale”, a afirmat Mircea Dumitru.

Rectorul Universităţii Politehnica, Mihnea Costoiu, a arătat că, în Bucureşti şi judeţul Ilfov, este foarte mult „conţinut ştiinţific”. „Eu vin dintr-o universitate care are o legătură directă cu industria şi pentru noi este capital să aducem ştiinţa pe masa oamenilor şi cred că rolul inginerilor în această nouă asociaţie va fi acesta”, a punctat Costoiu. AGERPRES