paza scoala.jpgPeste 70% din școlile din România nu sunt asigurate cu un sistem de pază, ceea ce poate duce la creșterea numărului de incidente în unitățile de învățământ, potrivit ultimelor date ale Poliției Române pezentate, marți, într-o conferință de presă.

Mai mult, șeful Direcției de Ordine Publică din IGPR, chestorul Dumitru Jianu, a spus că 11% din școli nu au nici măcar un gard împrejmuitor, astfel de situații întâlnindu-se în mod special în mediul rural. „Peste 90% din infracțiunile sesizate (n.r – anul trecut) s-au comis în interiorul școlilor și doar 10% în afara acestora. Printre principalele cauze care au dus la săvârșirea acestor fapte este și gradul redus de asigurare cu pază al unităților de învățământ. 78% dintre școlile din România nu sunt asigurate cu pază, în timp ce 11% nu au nici măcar gard împrejmuitor”, a declarat Dumitru Jianu.

Potrivit acestuia, de la începutul anului școlar au fost sesizate aproximativ 800 de infracțiuni, majoritatea de furt și loviri sau alte violențe. „De la începutul anului școlar au fost sesizate 797 de infracțiuni, cam aceeași cifră ca și în perioada similară anului trecut, ceea ce înseamnă o medie de 0,04% infracțiuni pe unitățile de învățământ. S-a redus numărul autorilor de infracțiuni cu 14% și al elevilor care sunt victime cu 9,3%. Majoritatea faptelor sunt furturi și altercații între elevi”, a precizat Jianu.

Șeful Direcției de Ordine Publică din cadrul IGPR a afirmat că aproximativ 54% dintre fapte reprezintă furturile, restul fiind loviri sau alte violențe. Oficialul Poliției Române a spus că urmează ca, pe baza acestor date, să fie informate și celelalte ministere responsabile pe acest segment, Ministerul Educației și Ministerul Dezvoltării Regionale, pentru a lua măsurile necesare, în special pentru a se găsi soluții referitoare la asigurarea pazei la unitățile de învățământ.

Pe de altă parte, potrivit datelor Poliției Române, au scăzut incidentele petrecute în afara școlilor și asta datorită dublării numărului forțelor de ordine care acționează în zona unităților de învățământ. „Numărul forțelor de ordine care participă la creșterea gradului de siguranță s-a dublat față de anul trecut. Zilnic acționează la nivel național, în medie, peste 11.000 de forțe de ordine – polițiști, jandarmi, poliție locală – dintre care peste 75% sunt polițiști”, a afirmat Dumitru Jianu. AGERPRES