Portalul e-aptitudini.ro a fost lansat la BCU Bucureşti

bcu bucuresti.jpgPortalul e-aptitudini.ro, care pune la dispoziţie o ofertă de cursuri şi resurse educaţionale în domeniul IT &C, a fost lansat, luni, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare din Bucureşti (BCU), în cadrul campaniei europene eSkills Week 2010 (2 – 6 martie). Iniţiat în octombrie 2009, programul “e-aptitudini” este conceput ca răspuns la evoluţia societăţii, bazându-se pe un studiu recent, realizat de institutul de cercetare International Data Corporation, potrivit căruia în România, în următorii cinci ani, 90% dintre locurile de muncă din toate domeniile vor solicita cunoştinţe IT, iar abilităţile, training-urile şi educaţia în IT devin astfel o prioritate pentru angajatori.

În acest sens, portalul e-aptitudini.ro îşi propune să devină un loc al întâlnirii cererii cu oferta educaţională, un mijloc de orientare pentru membrii comunităţii, indiferent de vârstă, pregătire şi profesie, în consultarea sistematizată a ofertei naţionale de cursuri şi resurse educaţionale în domeniul formării şi perfecţionării deprinderilor necesare utilizării calculatorului şi mijloacelor IT.

Prezent la lansare în calitate de ambasador eSkills România, deputatul Varujan Pambuccian a subliniat că multe meserii vor fi din ce în ce mai ameninţate de dezvoltarea tehnologiei, iar cei care le practică se pot trezi cu un şoc, motiv pentru care trebuie pregătiţi din timp să meargă şi spre alte domenii. “Portalul e-aptitudini este un agregator de informaţii care contează enorm, pentru că este un portal deschis, oricine vrea să adauge ceva poate s-o facă. Este un loc în care poţi sta suficient de mult, poţi începe cu nivelul de jos şi poţi ajunge să-l foloseşti şi pentru zona de cunoştinţe avansate”, a spus Pambuccian.


Liliana Preoteasa, director în Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, a declarat că preocuparea pentru domeniului IT & C este de lungă durată pentru ministerul pe care-l reprezintă, amintind de introducerea, în 2005, în curriculum-ul şcolar a disciplinei Introducere în tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor, dar şi de programul de dotare cu calculatoare a şcolilor. Consorţiul care a lansat, în toamna anului trecut, programul “e-aptitudini” este format din: Junior Achievement România, Fundaţia “Nadia Comăneci”, Fundaţia “EOS”, Fundaţia “Civitas pentru Scoietatea Civilă”, Reţeaua e-centre.ro, “Hai pe net!”, Asociaţia Producătorilor şi Distribuitorilor de Echipamente de Tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor, EurActiv, Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi bibliotecilor publice din România, BiblioNet şi Microsoft România. Prin portalul e-aptitudini, Consorţiul care l-a iniţiat atrage atenţia asupra faptului că, în prezent, competenţele digitale şi capacitatea de a folosi tehnologia informaţiilor şi comunicaţiilor constituie un avantaj competitiv pe piaţa muncii. Oferta de cursuri şi resurse educaţionale este prezentată pe portal într-un model piramidal cu trei niveluri: cunoştinţe IT de bază, cunoştinţe IT pentru angajabilitate şi antreprenoriat, cunoştinţe pentru profesioniştii în IT. AGERPRES