Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Mureş, Ioan Macarie, a declarat că în baza Ordinului ministrului Educaţiei Naţionale, emis în urmă cu o zi, prin care a fost acordată autorizaţia de funcţionare provizorie Liceului Teoretic Romano-Catolic (LTRC) din Târgu Mureş, această şcoală poate să funcţioneze începând din 15 septembrie, însă doar dacă are numărul necesar de elevi.

„MEN a emis un ordin privind autorizaţia de funcţionare provizorie şi practic de înfiinţare a Liceului Teologic Romano-Catolic ‘II. Rakoczi Ferenc’ din Târgu Mureş. Din punct de vedere tehnic şcoala ar putea să înceapă, bineînţeles să fie elevi. Însă există un semn de întrebare pe care mi-l pun şi trebuie să se analizeze la modul cel mai serios. (…) Ordinul de ministru menţionează 26 de formaţiuni de studiu, cu 28 de copii, asta înseamnă 728 de copii. Or, în acest moment unitatea şcolară ale cărei formaţiuni (clase, n.r.) le-am trecut la Liceul Teoretic Bolyai Farkas (după desfiinţarea LTRC, n.r.) înseamnă 250 de copii, pentru că a ieşit clasa a VIII-a şi a XII-a. În acest moment aşteptăm să vedem ce propuneri ne vin pentru noul director, am solicitat şi un plan de încadrare, pentru că profesorii care au predat la fostul LTRC au fost transferaţi prin detaşare la Liceul Teoretic ‘Bolyai Farkas’ şi am solicitat să avem o situaţie a tuturor cadrelor didactice. Aşteptăm să ni se transmită numărul de elevi ca să îi putem include în SIR. (…) Dacă are numărul de copii, are cadre didactice suficiente practic poate să înceapă, vom vedea cum, din punct de vedere administrativ”, a arătat Ioan Macarie.

Potrivit şefului ISJ Mureş, în urma sentinţei definitive a Curţii de Apel Târgu Mureş din 6 februarie 2018, Decizia nr. 1385/31.08.2015 emisă de ISJ Mureş de înfiinţare a Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş – care prevedea înfiinţarea acestei şcoli prin divizarea parţială a Liceului Teoretic Bolyai Frakas şi a Colegiului Naţional Unirea – a fost anulată, iar arhivele elevilor au revenit la şcolile iniţiale.

„Asta înseamnă că toţi copiii trebuie să revină la forma iniţială, iar sentinţa a trebuit aplicată de ISJ Mureş pentru că a fost parte în proces. ISJ Mureş, prin hotărârea Consiliului de Administraţie, a dispus ca întreaga arhivă de nivel liceal a fostului LTRC să fie trecută la Liceul Teoretic Bolyai Frakas şi cea a nivelului primar şi gimnazial de la LTRC să fie trecută la Colegiul Naţional Unirea. Acest lucru a trebuit să îl facem şi l-am făcut, cu respectarea prevederilor legale. Urmând ca acei copii din toamnă să fie trecuţi în SIR şi în baza noastre de date la şcolile la care au fost înainte de 31 august 2015. (…) Scriptic, punerea în aplicare a deciziei Curţii de Apel prevede că acei elevi care au fost la LTRC să fie cuprinşi la unităţile de învăţământ la care au fost (Unirea şi Bolyai, n.r.). În acest moment copiii nu pot fi transferaţi, ei ar trebui să îşi exprime opţiunea fiind o altă unitate şcolară”, a precizat Macarie.

El a mai spus că Ordinul de ministru specifică că se înfiinţează Liceul Teologic Romano-Catolic „II. Rakoczi Ferenc” din Târgu Mureş ca unitate juridică pentru toate cele 26 de formaţiuni de studiu, ceea ce ar presupune 750 de elevi. „Vom vede cine ne va transmite tabelele, câţi copii sunt, sunt nişte paşi de urmat, iar termenul final este 1 septembrie”, a subliniat Ioan Macarie.

Problemele privind funcţionarea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş au apărut în noiembrie 2016, după ce Direcţia Naţională Anticorupţie a început urmărirea penală împotriva fostului şef al Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Mureş, Ştefan Someşan, şi a fostului director al LTRC Târgu Mureş, Zsolt-Jozsef Tamasi, pentru modul în care a fost înfiinţată unitatea de învăţământ.

Ulterior cei doi au fost trimişi în judecată, dosarul fiind reîntors la DNA.

În luna februarie, în acest an, Secţia de contencios administrativ a Curţii de Apel Târgu Mureş a menţinut decizia Tribunalului Mureş, care a anulat decizia emisă de Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) prin care s-a înfiinţat Liceul Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş şi prin care s-au transferat clase la această unitate şcolară de la alte două instituţii de învăţământ.

În hotărârea rămasă definitivă, Curtea de Apel Târgu Mureş a admis acţiunea în contencios administrativ formulată de reclamantul municipiul Târgu Mureş în contradictoriu cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş şi cu Liceul Teologic Romano-Catolic şi a anulat Decizia nr. 1385/31.08.2015 emisă de ISJ Mureş.

Decizia nr. 1385/31.08.2015 emisă de ISJ Mureş prevede, la articolul 1 că, începând cu anul şcolar 2015-2016, se înfiinţează Liceul Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş prin divizarea parţială a Liceului Teoretic Bolyai Frakas şi a Colegiului Naţional Unirea.

La art. 2, acest document prevedea că, începând cu data emiterii documentului, filiera vocaţională romano-catolică de la Liceul Bolyai Farkas se transferă la acest liceu nou înfiinţat, precum şi clasele I-VIII cu predare în limba maghiară de la Colegiul Naţional Unirea.

La începerea anului şcolar 2017-2018, în baza suspendării deciziei de înfiinţare a LTRC, elevii înscrişi la această unitate au fost arondaţi Liceului Teoretic „Bolyai Farkas” din Târgu Mureş.

În luna martie a acestui an, Curtea Constituţională a României a admis sesizarea PNL şi PMP, proiectul de lege adoptat de Parlament privind înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic de la Târgu Mureş fiind declarat neconstituţional. AGERPRES