Prezenţa la probele scrise ale simulării examenului de bacalaureat, care s-a desfăşurat în perioada 22 – 25 martie, a fost semnificativă, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Educaţiei.

Astfel, la proba scrisă la Limba şi literatura română au fost prezenţi 112.153 de elevi, însă nu au putut participa elevii din 78 de unităţi de învăţământ liceal, aflate în localităţi în care rata incidenţei cumulate la nivelul unităţii este mai mare sau egală cu 6/1.000 locuitori (aproximativ 5% din numărul total de unităţi). Din cauza unor tentative de fraudă, au fost eliminaţi cinci candidaţi.

În cea de-a doua zi s-a desfăşurat proba scrisă la disciplina obligatorie a profilului (matematică, respectiv istorie), la care au participat 108.913 elevi, din care 74.178 au susţinut proba la matematică, iar 34.735 au susţinut proba la istorie. La această probă nu au putut participa elevii din 88 de unităţi de învăţământ liceal aflate în localităţi în care rata incidenţei cumulate la nivelul unităţii este mai mare sau egală cu 6/1.000 locuitori, iar patru candidaţi au fost eliminaţi.

„Cea mai mare rată de prezenţă (94%) s-a înregistrat în judeţul Harghita, iar judeţele cu cea mai scăzută rată de participare au fost Braşov, Ilfov şi Timiş, judeţe în care se află 72 din cele 88 de licee în care nu s-a putut organiza simularea”, afirmă sursa citată.

La proba de miercuri – cea la alegere a profilului şi specializării – proba E.d) – au participat 106.082 de elevi. Şi la această probă nu au putut fi prezenţi elevii din 88 de unităţi de învăţământ liceal aflate în localităţi în care a fost instituită carantinarea zonală şi au fost eliminaţi din examen şase candidaţi.

„O rată de prezenţă semnificativă (94%) s-a înregistrat, de asemenea, în judeţul Harghita. Judeţele cu procente scăzute de participare au fost Braşov (20%), Timiş (20%) şi Ilfov (22%)”, se mai arată în comunicat.

Joi, la proba scrisă la Limba şi literatura maternă, au participat 5.613 elevi din 18 judeţe (84% din numărul total de elevi înscrişi pentru această probă).

„Cea mai ridicată prezenţă (peste 95%) s-a înregistrat în judeţele Bistriţa-Năsăud, Alba, Sălaj şi Mureş. O rată de participare scăzută s-a consemnat în judeţele Braşov şi Timiş, judeţe în care majoritatea liceelor în care se putea organiza această probă sunt în localităţi intrate în carantină”, arată Ministerul Educaţiei. AGERPRES