Mai mult de jumătate din numărul elevilor care beneficiau de bursă de merit au pierdut acest drept, după ce media minimă de acordare a crescut la 9.50, a declarat primarul Sucevei, Ion Lungu.

El a spus că, prin modificarea legislaţiei privind acordarea burselor şcolare, foarte mulţi elevi din municipiul Suceava au pierdut posibilitatea să obţină această bursă.

Lungu a precizat că, în cazul în care s-ar fi menţinut la 8.50 media minimă, se încadrau pentru bursa de merit 54% din elevi, iar în prezent, cu media minimă de 9.50 pot fi beneficiari circa 25% din elevi.

„Au pierdut foarte mulţi elevi posibilitatea de a obţine această bursă”, a spus Lungu.

Valoarea bursei de performanţă este de 500 de lei, a celei de merit de 200 de lei, bursa de studiu este de 150 de lei, iar bursa socială de 200 de lei.

Potrivit lui Lungu, bursa de ajutor social se poate cumula cu bursa de merit şi bursa de performanţă, iar din acest an se dau burse şi la învăţământul gimnazial.

Primarul a precizat că, pe baza situaţiei trimise de la şcoli, cea mai mare sumă pentru burse va fi la Şcoala „Miron Costin” cu 459.000 de lei, urmată de Şcoala Nr. 3 cu 424.000 de lei şi Şcoala „Ion Creangă” cu 406.000 de lei.

În ceea ce priveşte liceele, cea mai mare sumă pentru burse, de 1,43 milioane de lei, va fi alocată Colegiului Naţional „Petru Rareş”, urmat de Colegiul Economic cu 1,086 milioane de lei şi Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” cu 801.000 de lei. AGERPRES