Precizari privind alegerile de la UMF ”Carol Davila”

Prof. dr. Alexandru Oproiu a formulat o scrisoare deschisa, in care a facut unele precizari, in numele Comisiei Electorale Centrale a Universitatii de Medicina si Farmacie ”Carol Davila” din Bucuresti, privind derularea proceselor de alegeri ale noilor structuri de conducere universitare.
Membrii Comisiei Electorale, licentios numiti in unele materiale aparute in presa ”medici pensionari”, sunt membri de drept ai comunitatii academice din Universitatea de Medicina si Farmacie ”Carol Davila” din Bucuresti, in calitate de profesori universitari consultanti. Aceasta calitate, acordata strict in conditiile legii de Senatul Universitar, cu avizul consiliilor de facultate unde si-au desfasurat si isi desfasoara activitatea de mai bine de 40 de ani, nu face obiectul niciunei negocieri sau intelegeri ascunse, insinuarile in acest sens reprezentand mai degraba calomnii decat informatii de buna-credinta, subliniaza prof. dr. Oproiu in scrisoarea deschisa.

Mai mult decat atat, calitatea de profesor universitar consultant a fost acordata de forurile universitare chiar in timpul mandatului in care actualul academician prof. dr. Laurentiu Mircea Popescu era rectorul UMF ”Carol Davila”. “Desemnarea membrilor Comisiei Electorale, realizata la propunerea facultatilor si aprobata, in unanimitate, de Senatul Universitar a fost facuta, dupa cunostintele noastre, numai pe baza prestigiului si a recunoasterii profesionale de care se bucura fiecare dintre noi, si in lipsa unei mize electorale, cum in mod fals se incearca a se induce in articolul aparut marti, intr-un cotidian”, explica prof. dr. Alexandru Oproiu.

A pune semnul egal intre participarea la procesul de alegeri ca elector si cea de membru al Comisiei Electorale este o grava eroare. Din pacate, erorile nu se opresc doar aici, ele transformandu-se in atacuri la persoana la adresa unor profesori, a caror probitate profesionala si morala nu poate fi pusa la indoiala, asa cum minusurile probitatii morale si profesionale a celor respinsi de electoratul Facultatii de Medicina sunt de notorietate publica, mentioneaza prof. dr. Oproiu in scrisoarea deschisa.

”Din pacate, nu putem decat sa constatam cum toate aceste atacuri isi gasesc sustinerea chiar la nivelul unora dintre membrii aceleiasi comunitati, frustrati poate de lipsa de sustinere pe care momentul votului le-a aratat-o. A crede altceva despre rezultatul alegerilor, a-l pune pe seama unor ‘rasturnari de situatii’ ticluite de ‘Comisia de pensionari’, nu numai ca nu dispune de acoperire in realitate, dar pune in discutie insasi puterea de discernamant a acestora, care ar trebui sa foloseasca rezultatul votului ca pe un prilej de analiza a carentelor comportamentale manifestate in campul activitatilor lor trecute, prezente si pare ca si viitoare”, se mai arata in scrisoarea deschisa remisa presei.