atanasoaei_mihai.jpgPrefectul Capitalei, Mihai Cristian Atănăsoaei, a dispus marţi un set de măsuri suplimentare care urmăresc îmbunătăţirea situaţiei din unităţile de învăţământ preuniversitar pentru anul şcolar 2010/2011, una dintre acestea fiind ca echipe ale ISU Bucureşti să verifice şcolile privind siguranţa în caz de incendii sau alte calamităţi.

Directorii de şcoli trebuie să permită accesul echipelor de verificare ale ISU în unităţile de învăţământ şi să ţină cont de recomandările acestora pentru remedierea deficienţelor, acolo unde este cazul. De asemenea, inspectorii ISU vor instrui directorii de şcoli cu privire la modul în care aceştia trebuie să reacţioneze. Prefectul le-a solicitat autorităţilor locale, la sesizările ISCIR, să facă demersurile necesare pentru autorizarea centralelor termice care deservesc unităţile şcolare.

„Insist ca primăriile să trateze cu atenţie acest subiect, care, nerezolvat, poate cauza situaţii periculoase pentru elevi şi dascăli”, a subliniat Mihai Atănăsoaei. Prefectul Capitalei a dispus ca echipe ale Direcţiei Sanitar Veterinare Bucureşti să efectueze verificări preliminare ale spaţiilor de depozitare necesare derulării programului „Laptele – Cornul – Mărul” şi să instruiască responsabilii de şcoli cu privire la respectarea normelor sanitar-veterinare şi de igienă a alimentaţiei.


„După semnarea contractelor cu firmele care vor aduce aceste produse în şcoli, DSVSA, dar şi OPC vor controla calitatea laptelui pentru a ne asigura că elevii consumă produse sănătoase”, a solicitat prefectul. O altă măsură dispusă de Mihai Cristian Atănăsoaei în cadrul şedinţei de Colegiu Prefectural prevede ca echipe ale ITM Bucureşti să consilieze personalul didactic cu funcţii de conducere sub aspectul respectării normelor privind sănătatea şi securitatea în muncă, având în vedere că în multe unităţi şcolare sau în spaţiile limitrofe acestora se desfăşoară fie activităţi de consolidare, fie construcţii ale unor imobile noi destinate învăţământului sau auxiliare ale acestora (cantine, săli de sport etc.), zone care comportă risc de accidente de muncă.


În acest sens, ITM Bucureşti va avea ca sarcină să participe la şedinţele pe care inspectoratul şcolar le va organiza, pe sectoare, cu directorii de şcoli, în perioada următoare. Cu privire la siguranţa în şcoli, prefectul a atras atenţia primăriilor de sector că nu au comunicat măsurile pe care le-au luat pentru aplicarea Legii nr. 29/2010.


„În luna aprilie a acestui an, împreună cu Direcţia de Jandarmi şi Direcţia de Poliţie, am elaborat planul cadru de măsuri care priveşte siguranţa în şcoli, urmând ca autorităţile locale să ne comunice, trimestrial, măsurile pe care le-au luat. Până acum, nu am primit aceste măsuri. Nu spun că unele măsuri nu au fost luate, dar e important ca planurile de măsuri să ne fie comunicate pentru a fi
analizate împreună cu poliţia şi jandarmeria, în vederea formulării de propuneri şi sugestii”, a subliniat prefectul. Conform datelor furnizate de poliţie, la începerea anului şcolar, un număr de 299 de unităţi şcolare au asigurate paza, din care 79 cu pază proprie iar 220 cu pază realizată prin societăţi specializate. AGERPRES