atanasoaei_mihai.jpgLa nivelul municipiului Bucureşti, a fost elaborat planul cadru de acţiune privind asigurarea protecţiei unităţilor şcolare şi a personalului didactic, iar în aceste zile el a fost pus în aplicare de autorităţile locale responsabile, a anunţat, luni, într-o conferinţă de presă, prefectul Capitalei, Mihai Atănăsoaei.

Acesta a arătat că, în baza legii, consiliile locale de sector trebuie să aloce resursele financiare pentru realizarea împrejmuirilor, securizării clădirilor de şcoală, cât şi iluminatul stradal în perimetrul unităţilor de învăţământ pentru a creşte siguranţa elevilor.

Atănăsoaei a recomandat ca, la nivelul şcolilor, comitetele de părinţi să colaboreze atât cu directorii de şcoli, cât şi cu reprezentanţii Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti pentru a găsi măsurile optime în privinţa creşterii siguranţei copiilor. La verificările întreprinse de autorităţi s-a constatat că, în sectorul 1, împrejmuirile şcolilor sunt asigurate în totalitate cu firme de pază specializate, excepţie făcând Şcoala de Muzică şi Arte Plastice nr. 3 şi Şcoala Generală 173. Nu au un sistem de alarmă 20 de instituţii şcolare şi alte 28 nu sunt prevăzute cu sistemul video cu circuit închis. În urma acţiunilor de evaluare a unităţilor de învăţământ, s-a constatat că, în sectorul 2, doar o singură unitate nu are asigurată împrejmuirea şi iluminatul de siguranţă. Un număr de 39 de şcoli au contracte cu firme de pază, patru sunt asigurate cu pază de la poliţia comunitară. Nu au sistem de alarmă 61 de instituţii şi 29 nu sunt prevăzute cu sistemul video.

La nivelul sectorului 3, iluminatul de siguranţă şi asigurarea pazei se face cu firme specializate, dar şi aici nu au sistem de alarmă 38 de unităţi şi 14 nu au sistemul video. De asemenea, în sectorul 4, s-a constatat că trei unităţi de învăţământ nu au asigurat iluminatul de siguranţă (şcolile nr. 109, 36 şi 111). În urma controalelor de evaluare, în sectorul 5, s-a constatat că cinci unităţi nu au asigurate împrejmuirile, două unităţi nu au asigurat iluminatul de siguranţă şi 39 nu au paza asigurată cu o firmă specializată. O unitate are asigurată paza cu poliţie comunitară.


Prefectul Capitalei a arătat că este necesară efectuarea unor demersuri de asigurare a pazei specializate la Liceul Energetic şi Şcoala generală nr.134. Sistemul de alarmă lipseşte din 28 de şcoli şi 21 nu au sistemul video. În sectorul 6, patru instituţii nu au asigurată funcţionarea iluminatului de siguranţă şi două instituţii nu au asigurată firma specializată de pază (Liceul ‘Constantin Angelescu’ şi Şcoala generală nr. 310). Nu au sistem de alarmă 35 de unităţi şi 37 nu sunt prevăzute cu sistemul video circuit închis. Prezent la conferinţa de presă susţinută de prefectul Capitalei, Niculae Marinescu, reprezentantul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, a arătat că infracţionalitatea a scăzut în ultimii ani, dar în ultima lună a înregistrat o uşoară creştere.

„Vom intensifica controalele pentru sistemele de pază şi vom dispune ca poliţiştii să aibă întâlniri mai dese cu elevii, la orele lor de educaţie civică”, a spus Marinescu. Acesta a arătat că, de regulă, conflictele dintre elevi apar din motive cum ar fi orgolii personale, rivalitate, joacă ce degenerează, uneori intervenţia părinţilor. Reprezentantul poliţiei a spus că pe traseele RATB care duc spre şcoli, de regulă, organele de poliţie sunt prezente. AGERPRES