Prefectul Capitalei, Gheorghe Cojanu, a anunţat că unităţile de învăţământ preuniversitar din Bucureşti vor trece în scenariul roşu de funcţionare când rata de incidenţă a COVID-19 la mia de locuitori va fi de circa 3,4 şi după trei zile de creştere a acesteia.

„După ce se va depăşi cifra de 3 se vor lua măsuri, dar nu vom lua la 3,05, vom aştepta spre 3,4, ceva de genul acesta, ţinând cont şi de populaţia reală. (…) Dacă vom constata că această creştere durează trei zile la rând după ce se depăşeşte rata de incidenţă 3 vom lua o hotărâre în cadrul Comitetului Municipal pentru Situaţii de Urgenţă, la recomandarea DSP-ului. (…) Populaţia reală nu mai e 2.153.000, e undeva la 2.500.000 şi atunci nu putem – haideţi să vă dau absurd – la 3,01, gata, închidem şcolile. Plus că aşteptăm un palier de 3 zile să vedem că cifra creşte şi atunci bineînţeles că rapid, în a treia zi, vom da o hotărâre”, a spus Gheorghe Cojanu.

La Prefectura Capitalei a avut loc marţi o şedinţă, la care a participat şi ministrul Educaţiei, Monica Anisie. „Aceste consultări de astăzi de aceea au fost realizate, ca să fim pregătiţi pentru ca atunci când va deveni periculoasă acea rată de incidenţă să luăm măsuri”, a precizat Gheorghe Cojanu.

Potrivit acestuia, coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori, de 2,69 pentru Bucureşti, care a fost comunicat, marţi, de Grupul de Comunicare Strategică, a fost stabilit la o populaţie de 2.153.000.

„Deocamdată nu se pune problema carantinării pe sectoare, e foarte dificil, am şi spus-o, nu imposibil, dar e foarte dificil. Dacă vor exista zone în Bucureşti care urmează a fi carantinate, vom face şi acest lucru, dar nu se pune problema deocamdată. (…) Vă solicit să vă reamintiţi că, d upă o creştere cu un pas foarte mare, deci, se creştea cu 10-15 unităţi pe zi, iată că acum creşterea a fost de doar trei unităţi de ieri până astăzi”, a explicat Cojanu.

Şefa DSP Bucureşti, Oana Nicolescu, a declarat că una dintre propunerile avansate în cadrul şedinţei a fost intrarea şcolilor în scenariul roşu, după trei zile consecutive în care se înregistrează un coeficient al infectărilor de peste 3 la mia de locuitori. „Punctual, dacă avem în trei zile o rată de incidenţă peste 3, automat, ne-am gândit ca şi propunere să intrăm în scenariul 3. Dar suntem la stadiul de discuţii. (…) Totul este în dinamică. Nu am de unde să ştiu ce se va întâmpla peste trei zile. (…) Această rată este calculată la un număr al populaţiei de 2.151.000. Noi suntem mult mai mulţi în Bucureşti. Tocmai de aceea insistăm asupra acestui aspect”, a precizat ea.

Şefa DSP Bucureşti a subliniat că situaţia este analizată la nivelul Capitalei, nu al fiecărui sector în parte.

„Am văzut că se insistă foarte mult asupra fiecărui sector în parte. Şi aş vrea să vă spun de ce gândim la nivel de Bucureşti, nu la nivel de fiecare sector în parte. Întrucât nu fiecare părinte îşi duce copilul în sectorul în care îşi are locuinţa, motiv pentru care nu este concludentă această rată de incidenţă, pe fiecare sector în parte. Bineînţeles că noi ne uităm peste ea, dar gândim toate aceste propuneri la nivel de Bucureşti”, a menţionat Oana Nicolescu. AGERPRES