nita_emil.jpgPrefectul judetului Brasov, Emil Nita, a convocat pe 19 ianuarie o sedinta privind reactualizarea planului de masuri de siguranta pentru unitatile de invatamant de pe raza judetului Brasov.

La aceasta intrevedere au participat subprefectul Adriana Dontu, precum si reprezentanti ai Inspectoratului Scolar Judetean, Inspectoratului de Politie al Judetului si ai Jandarmeriei.
Cu acest prilej s-a decis armonizare planurilor de masuri elaborate de cele trei institutii, urmand sa se organizeze un instructaj cu toti directorii de unitati de invatamant din judet.

Printre masurile pe care le au in vedere fortele de ordine se numara o prezenta activa, la vedere, a efectivelor de politisti si jandarmi in zona institutiilor de invatamant, in special la intervalele orare in care se efectueaza intrarea si iesirea elevilor de la cursuri. De asemenea, se vor organiza patrule zilnice in zona scolilor si liceelor, chiar si atunci cand elevii nu au ore, pentru a se monitoriza activitatea de pe terenurile de sport.

Politistii, jandarmii si reprezentantii Politiei Comunitare vor supraveghea traseele de deplasare a copiilor spre unitatile scolare si se va stabili un mod de actiune clar pentru cazul in care se produc incidente nedorite in scoli, pentru reducerea timpilor de interventie. Fortele de ordine au anuntat ca pentru siguranta elevilor se vor face demersuri pentru imbunatatirea colaborarii cu dispozitivele de paza din scoli si cu reprezentantii asociatiilor de parinti. In plus, se au in vedere verificari la nivelul barurilor din apropierea scolilor, pentru a se combate comercializarea de bauturi alcoolice catre minori si a absenteismului scolar.

Potrivit datelor furnizate de IPJ Brasov, in judet exista cinci scoli cu un grad de risc mediu si sapte unitati de invatamant catalogate ca fiind cu un grad de risc ridicat. Aceasta statistica ia in calcul numarul de incidente in care au fost implicati elevii de-a lungul timpului.
Pe lista scolilor cu risc mediu figureaza Liceul Industrial „Simion Mehedinti” (Codlea), Grupul Scolar „St. O. Iosif” (Rupea), Grupul Scolar Industrial Auto, Grupul Scolar „N. Rucareanu” si Grupul Scolar de Arte si Meserii, ultmele trei din municipiul Brasov.

Fortele de ordine sustin ca prezinta un grad de risc ridicat Colegiul Tehnic „Maria Baiulescu”, Colegiul Tehnic „Iosif Silimon”, Colegiul National „Andrei Barseanu”, Colegiul Tehnic de Constructii si Arhitectura „Christian Kertsch” si Grupul Scolar Industrial „Astra”, toate din Brasov, Grupul Scolar Industrial Constructii Montaj (Sacele) si Colegiul Tehnic „Aurel Vijoli” (Fagaras).