clasa_goala_250.jpgPrefectul Harghitei, Adrian Jean Andrei, a cerut joi sprijinul ministrului Educaţiei Naţionale, Sorin Câmpean, pentru revenirea asupra deciziei privind desfiinţarea unor posturi de directori adjuncţi la unităţile şcolare.

Prefectul a declarat că a înaintat un memoriu ministrului Educaţiei, în care i-a solicitat acestuia intervenţia pentru modificarea acestei hotărâri, în sensul restabilirii funcţiilor desfiinţate, „pentru motivul că în judeţ s-a creat o situaţie deosebită, care a stârnit nemulţumirea şi protestul cadrelor didactice, a primarilor, părinţilor, cultelor religioase şi a sindicatelor”.

Adrian Jean Andrei a precizat că orice modificare a legii educaţiei naţionale intră în vigoare începând de anul şcolar viitor, motiv pentru care hotărârea Consiliului de Administraţie al Inspectoratului Şcolar Harghita de desfiinţare a 13 posturi de directori adjuncţi, luată în baza unui ordin al ministrului Educaţiei, „este prematură şi ar trebui să se revină asupra ei”.

Prefectul a mai precizat că a solicitat introducerea în respectivul ordin al ministrului Educaţiei a unor criterii suplimentare în ceea ce priveşte numărul de elevi pe clasă, pe unitate de învăţământ, complexitatea activităţii, numărul clădirilor aflate în administrare, a structurii şi performanţelor şcolare, precum şi a specializărilor. În memoriul înaintat ministrului Educaţiei s-a supus atenţiei introducerea în textul ordinului în baza căruia s-au desfiinţat respectivele posturi de directori adjuncţi a sintagmei „ateliere şcolare” şi alte locaţii de instruire practică, care se aflau în forma iniţială care a fost supusă dezbaterii publice. Totodată, s-a cerut ca atunci când este vorba de cazuri specifice fiecărui judeţ, decizia să se ia la nivelul Consiliului de Administraţie al Inspectoratului Şcolar.

Prefectul Harghitei a subliniat că printre cele 13 unităţi de învăţământ vizate de respectiva măsură se numără „licee şi şcoli gimnaziale cu tradiţii şi rezultate deosebite la nivel naţional şi internaţional, distinse cu diploma de excelenţă a Ministerului Educaţiei, licee tehnologice cu activitate complexă, atât în mediul rural, cât şi urban, unităţi de învăţământ aflate în situaţii minoritare sau care funcţionează cu efective de elevi, mult peste media judeţeană”.

Memoriul a fost semnat şi de preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, care a avertizat, la începutul săptămânii, că învăţământul din judeţ este în pericol, întrucât în aplicarea prevederilor privind reducerile de posturi sau comasările de şcoli „nu se ţine cont de specificitatea zonei”. AGERPRES