sala_clasa1.jpgCoordonatorii de proiecte, membrii ONG-urilor din domeniul tineretului si institutiilor publice implicate in lucrul cu tinerii care sunt interesati sa scrie si sa depuna proiecte spre finantare in cadrul programului european „Tineret in Actiune” sunt invitati sa participe la modulele de formare „Scrierea proiectelor in context Tineret in Actiune”.

Potrivit unui comunicat de presa al Agentiei Nationale pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale, sesiunile se vor desfasura in perioada 22-26 aprilie, la Predeal. Sesiunea de formare va oferi informatii despre cum se elaboreaza un proiect in cadrul liniilor de finantare, ce pasi trebuie urmati in planificarea si scrierea unui proiect si cum trebuie completate cererile de finantare.

Modulele se vor organiza pe urmatoarele actiuni din cadrul programului „Tineret in Actiune”: Schimburi de Tineri, Proiecte pentru democratie participativa si Intalniri ale tinerilor cu responsabilii politicilor de tineret; Proiecte de formare si retele. Toate costurile vor fi acoperite de organizatori, modulele fiind co-finantate de Comisia Europeana.

Selectia participantilor se va realiza in functie de profilul acestora, luandu-se in calcul atat ideea de proiect descrisa in formularul de candidatura, cat si motivatia lor de a-si valorifica ulterior competentele dobandite. Se va urmari accesul unui numar cat mai mare de organizatii si o distributie geografica echilibrata. In procesul de selectie vor avea prioritate persoanele cu dizabilitati, care nu au mai beneficiat de finantare prin programul „Tineret in Actiune” si care vor sa depuna proiecte.

Rezultatele selectiei vor fi anuntate pe data de 10 aprilie. „Tineret in Actiune” (Youth in Action) este programul Uniunii Europene care sustine activitatile de invatare non-formala pentru tineri. Acesta vine in continuarea programului Tineret (Youth) si va fi implementat in perioada 2007 – 2013. Programul, cu finantare de la Comisia Europeana, vizeaza promovarea cetateniei active in randul tinerilor, dezvoltarea sentimentelor de solidaritate si toleranta, sprijinirea intelegerii reciproce intre tinerii din diferite tari, promovarea cooperarii europene si contributia la imbunatatirea calitatii sistemelor de sustinere a activitatii de tineret. Cele cinci tipuri de actiuni finantate prin intermediul acestui program sunt: Tineri pentru Europa, Serviciul European de Voluntariat, Tinerii in Lume, Sisteme de Sustinere si Sustinerea Cooperarii Europene. Bugetul total este de 885 milioane de euro. In 2009, Romania are alocat un buget de 4.673.260 de euro, pentru acest program.