O bibliotecă utilă elevilor și profesorilor – conținut educațional digital pentru învățare, portal educațional dedicat (utilizarea este permisă liber) – este acum disponibilă la adresa https://eduonline.roedu.net/.

Lecţiile multimedia interactive din această bibliotecă, dezvoltate pentru învăţământul primar, gimnazial şi liceal românesc, sunt proiectate pentru a susţine procesul didactic desfăşurat atât online, cât și offline, reprezentând un instrument ideal pentru activități de învățare remedială, mai ales în situația de izolare determinată de covid-19.

Toate aceste conținuturi digitale au fost dezvoltate în proiecte gestionate de Ministerul Educației Naționale/ Ministerului Educației și Cercetării: Sistem Educațional Informatizat, eȘcoală și Sprijinirea sistemului educațional special printr-un portal educațional dedicat. Conținuturi digitale au fost elaborate în conformitate cu standardele moderne de eLearning, software educațional și instructional designer, înglobând experiența unor specialiști de conținut digital, și care au obținut recunoaștere internațională prin premiile obținute.

Conținuturi digitale au fost evaluate și validate de către Ministerul Educației Naționale/ Ministerului Educației și Cercetării, iar utilizarea lor este permisă liber și nerestrictiv.

 

STRUCTURA BIBLIOTECII:

– Lecții pentru învățământul primar, gimnazial și liceal – lecții pentru copii cu cerințe educaționale speciale

– Laboratoare virtuale (lucrări de laborator dedicate liceenilor, pentru disciplinele chimie, fizică și biologie; exemplu: https://www.facebook.com/raduj/videos/10222041594846105, scenariul: Prof. Jeanina Cîrstoiu).

– Enciclopedia România 1918 – oameni, momente și imagini (http://romania1918.eu/index.html )

– Wand.education™- cel mai performant creator de conținut digital, dedicat profesorilor – https://wand.education/

– Campion – arhiva de conținut educațional, pentru performanță în informatică – http://campion.edu.ro/arhiva/index.php?page=seds&action=view

Știu că ideal ar fi să avem laboratoare bine dotate în școli și să avem acces la aceste laboratoare. Eu, acum mulți ani, când eram elev la Liceul Cantemir București, aveam și laboratoare și profesori care să mă lase să greșesc și să descopăr. Este mult mai bine, evident, să faci experimente cu mâna ta și să descoperi. Să descoperi este fascinant. Copilul care este învățat să descopere este viitorul creator. Dar, în absența laboratoarelor și mai ales acum când nu intrăm în școli putem folosi laboratoarele virtuale. În filmulețul de mai jos  găsiți un exemplu (scenariul: Prof. Jeanina Cîrstoiu) din Biblioteca de conținut didactic digital. Filmul reprezintă modul în care se poate opera cu un laborator virtual de Biologie- Observații microscopice asupra unor tipuri de celule. Elevul este cel care operează cu instrumentarul și poate greși pentru că așa descoperă„, spune Prof. Radu Jugureanu – Team Leader ROSE – https://www.facebook.com/raduj/videos/10222041594846105.

Biblioteca a apărut la inițiativa experților din proiectul ROSE – Romania Secondary Education Project, proiect național al Ministerului Educației gândit să sprijine elevii cu probleme socio-economice și cu rezultate slabe la școală. Întregul conținut aparține Ministerului Educației și Cercetării. Profesorul Radu Jugureanu – Team Leader ROSE,  a lucrat, alături de 40 de voluntari și 3 companii, la crearea acestei biblioteci:

– Contributori voluntari – Radu Armașu, Adriana Batovici, Daniela Bănuță, Mihai Bărbulescu, Maria Borșan, Simona Buzatu, Mihai Carabaș, Doru Căstăian, Carmen Chișu, Bianca Ciulac, Jeanina Cîrstoiu, Alexandru Coșbuc, Daniela Danilevici, Dinu Gheorghe, Bogdan Gornea, Dana Grasu, Roxana Ioniță, Roxana Joga, Dorina Jugureanu, Ioana Lazar, Greta Maftei, George Manea, Andreea Manolache, Vasile Miclăuș, Mariana Norel, George Petrisor, Florin Popa, Maria Pavelescu, Paloma Petrescu, Claudiu Petroi, Marius Prodana, Lucian Rusu, Irina Săvuță, Magda Stan, Lelia Stîngă, Cristina Tanislav, Alin Tomoescu, Daniela Ușurelu, Daniela Vintilescu, Valeriu Vraciu.

– Instituții – biblioteca a fost generată din inițiativa experților din Proiectul privind învățământul secundar – ROSE și a fost construită și pusă la dispoziția școlii românești, prin voluntariat și generozitate, de specialiști din Agenţia de Administrare a Reţelei Naţionale pentru Educaţie şi Cercetare (AARNIEC/RoEduNet), Software Imagination&Vision (SIMAVI), Horvath & Partners și Unitatea de Management al Proiectelor cu Finanțare Externă  (UMPFE).

Mai multe informații la adresa http://c3.cniv.ro/?q=2020/platforme.