studenti calculator.jpgPe 30 ianuarie a avut loc pentru prima data în Arad, la Facultatea de Ştiinţe Umaniste, Politice şi Administrative din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” primul examen internaţional IELTS (International English Language Testing System), examen combinat al Consiliului Britanic, Universităţii Cambridge (ESOL Examinations), IELTS Australia şi IELTS Canada.

Examenul fiind solicitat ca şi probă de admitere a studenţilor internaţionali în facultăţile din Europa, SUA, Australia şi Canada a fost dat, în această primă sesiune de 22 candidaţi, înscrişi cu luni înainte în Marea Britanie.

Prof. dr. Vanda Stan, şefa centrului de testare internaţională lingvistică din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Umaniste , a declarat: „Marea majoritate a candidaţilor au primit deja loc de studiu în universităţile britanice şi americane însă ceea ce înseamnă „accept condiţionat” presupune obţinerea definitivă a locului de studiu în aceste universităţi dacă se poate face şi dovada susţinerii şi trecerii cu scor mare a testului IELTS”.

În rândul candidaţilor au fost şi câţiva elevi de clasa a X-a si a XI-a care au înţeles să se pregătească din timp pentru numeroasele examene necesare admiterii. Aproape toţi au deja un bogat palmares de teste internaţionale, iar acest ultim mare examen constituie ultimul pas pentru confirmarea locului de studiu.

Singurul examen administrat în parteneriat de cele patru mari instituţii de testare internaţională este de fapt validarea pe toate continentele a nivelului de limbă engleză a candidaţilor, condiţie pusă nu doar de facultăţi (programe de licenţă, masterat, doctorat), ci şi de angajatori, autorităţi de emigrare, board-uri de cercetare”.

Oana Sindie, şefa serviciului IELTS din Consiliul Britanic, a subliniat că nivelul candidaţilor de la UVVG le-a impresionat cu adevarat. „Este cea mai complexă şi amplă testare de limbă engleză din lume, cu măsuri de siguranţă extremă pentru că testul are valbilitate mondială şi este cel mai solicitat test de limba engleză din lume. Testele sunt corectate în Marea Britanie la Cambridge, iar rezultatele vor fi date în trei săptămâni. Din ceea ce noi am observat în timpul testarii scrise, subiectele nu au prezentat nici o problemă pentru candidaţii arădeni”.

Monica Ralea, şefa ESOL Consiliul Britanic, intervievator principal a precizat: „Dacă nu am fi avut fişele candidaţilor în faţa ochilor am fi putut, în cazul multora, să credem că sunt vorbitori native. Pot aborda orice tematică cu maximă uşurinţă, folosesc un vocabular academic impresionant şi nu au nici un fel de teamă de a-şi exprima liber ideile pe orice temă. Condiţiile oferite în cadrul Facultăţii de Ştiinţe Umaniste din cadrul UVVG sunt superbe şi faptul că au la dispoziţie un centru de pregătire şi testare face ca întreg demersul să fie super-eficient”.