În perioada 26-27 octombrie 2018, Universitatea din București în parteneriat cu Universitatea “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, a organizat cea de-a XVI-a a Conferinței Naționale de Învățământ Virtual (CNIV) dedicată Centenarului Marii Uniri din 1918. Vineri, 26 octombrie, începând cu ora 14:30, în Aula Magna a Universității “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia a avut loc Sesiunea specială “16 ani de CNIV – Instrumente digitale pentru profesori, studenți și elevi în învățare și formare”.

A doua zi, 27 octombrie, în cadrul Secțiunii C (Proiecte şi aplicaţii) – Software Educaţional în învăţământul preuniversitar, s-au prezentat lucrări ce au demonstrat că în învățământul preuniversitar există o permanentă preocupare a profesorilor pentru îmbunătățirea procesului de predare și învățare. Din toate colțurile țării, în colaborare profesori și elevi, și-au prezentat rezultatele din ultimul an, cu convingere și cu dorința ca în viitor să lucreze la noi proiecte, la noi metode de învățare și perfecționare.

Participanții la lucrările CNIV 2018 de la Alba Iulia au avut ocazia să asiste la o premieră în România venită de la Chișinău. Conf. univ. dr. Nicolae Balmuș de la Universitatea Pedagogică de Stat “Ion Creangă” din Chișinău și-a prezentat produsul software pentru elaborarea manualelor digitale de generația 2.0. Ideea principală a fost de implementare și de promovare a unei concepții noi în realizarea manualelor digitale interactive (MDI) prin personalizarea de către utilizatorul final (profesor sau elev)  a conținuturilor interactive și statice incluse în manualul tipărit în format pdf. Utilizatorul (profesor sau elev) care realizează personalizarea nu trebuie sa aiba cunoștințe avansate de programare.

Se pornește de la varianta PDF a manualului tipărit în baza căreia se generează fundalul. Produsul software permite includerea resurselor digitale de diverse tipuri: audio, video, imagini, documente (doc, pdf, ppt etc.), teste de concepție proprie și realizate cu diverse software specializate (HotPotatoes, Testmoz etc.). Resursele MDI sunt de două tipuri: statice în paginile manualului și dinamice pe câmpuri. Utilizatorul de tip administrator (profesorul) poate modifica ambele tipuri de resurse. Elevul are dreptul să modifice doar resursele dinamice. Pentru personalizare există software Flip PDF Profesional (descărcare FlipPDF, http://ro.flipbuilder.com/flip-pdf-pro/index.html) cu ajutorul căruia utilizatorul poate crea cărți electronice cu efect „flip” de întoarcere a paginilor și o gamă largă de interactivități multimedia (clipuri audio/video, texte, forme, albume cu imagini, aplicații Flash, clipuri YouTube și link-uri Web).