Premierul Nicolae Ciucă s-a întâlnit, la Palatul Victoria, cu reprezentanţii consorţiilor universitare pentru a discuta despre „reforma structurală” a învăţământului superior prin proiectele legilor Educaţiei.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, dezbaterile s-au axat pe teme legate de consolidarea conectării universităţilor la mediul socio-economic şi la mediul academic internaţional, susţinerea excelenţei şi performanţei universităţilor româneşti, susţinerea echităţii şi a sprijinului acordat studenţilor, consolidarea autonomiei universitare şi eliminarea birocraţiei, în paralel cu creşterea responsabilităţii universităţilor, susţinerea programului de digitalizare, aspecte legate de statutul cadrului didactic universitar, de etica şi deontologia universitară, de susţinerea învăţământului superior medical.

„Sunt recunoscător pentru dialogul de astăzi, simt că la finalul discuţiei avem o abordare coerentă în ceea ce priveşte transformarea educaţiei în conformitate cu o strategie naţională ambiţioasă iniţiată de preşedintele României şi asumată şi de noi la nivel executiv”, a declarat premierul Ciucă.

Reprezentanţii consorţiilor au apreciat şi au exprimat susţinerea pentru proiectul legii învăţământul superior, „lege care va oferi instrumente moderne şi posibilitatea valorificării expertizei universitare româneşti în beneficiul studenţilor şi întregii societăţi”, se arată în comunicat.

Totodată, au fost formulate o serie de propuneri şi recomandări de îmbunătăţire a viitorului cadru legal de funcţionare a învăţământului universitar.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a evidenţiat o serie de aspecte pe care proiectul legii Educaţiei le reglementează: susţinerea echităţii şi a reducerii abandonului şcolar la nivelul învăţământului universitar, posibilitatea de cofinanţare a universităţilor care câştigă proiecte internaţionale, susţinerea internaţionalizării activităţilor universităţilor româneşti, asigurarea autonomiei universitare, consolidarea rolului universităţilor româneşti la nivel regional, naţional sau internaţional – în funcţie de misiunea asumată, precum şi posibilitatea de implicare a studenţilor în proiecte naţionale şi internaţionale.

La dialog, alături de reprezentanţii Consorţiilor Universitaria, Academica Plus, cei ai universităţilor tehnice – ARUT, ai universităţilor de medicină şi farmacie, ai universităţilor de ştiinţele vieţii – USAMV şi ai consorţiului universităţilor de arte, au mai participat ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, consilierul prezidenţial Ligia Deca, precum şi consilierii de stat la Cancelaria prim-ministrului Marilen Pirtea şi Sorin Costreie. AGERPRES