Guvernul va oferi comunităţilor rome posibilitatea să-şi educe copiii într-un liceu care să aibă şi linie de predare în limba romani, a anunţat, marţi, în şedinţa de Guvern, premierul Mihai-Răzvan Ungureanu.

„Vom putea, în fine, oferi comunităţilor de romi posibilitatea de a-şi educa copiii într-un liceu care să aibă şi linie de predare în limba romani”, a spus Ungureanu. El a precizat că acest liceu poate fi realizat după intervenţia din coaliţia de guvernare avută de liderul grupului minorităţilor naţionale din Camera Deputaţilor, Varujan Pambuccian, deputatul Partidei Romilor, Nicolae Păun, şi ministrul Apărării, Gabriel Oprea.

Liceul urmează să fie organizat într-o cazarmă dezafectată din Bucureşti, pusă la dispoziţie de Ministerul Apărării Naţionale. „Mulţumesc domnului ministru Oprea pentru că a deblocat această chestiune, eu cred că este un semn foarte bun şi vă rog să-l puneţi în balanţă cu eforturile Guvernului de a acomoda nu puncte de vedere diferite, ci puncte de vedere aproape similare care merg către ceea ce aşteptăm cu toţii – o societate civilizată şi construită european”, a spus premierul.

Varujan Pambuccian a declarat că liceul va avea predare în limba română, însă elevii vor învăţa şi limba romani. „Nu va fi un liceu cu predare în limba romani, ci va fi un liceu cu predare în limba română, dar unde copiii o să-şi înveţe şi limba maternă, limba romani. Nu se vor preda matematica, fizica în limba romani ar fi o mare greşeală”, a spus Pambuccian. El a subliniat că motivele înfiinţării acestui liceu ţin de latura socială, nu etnică. „Vorbim de oameni care trăiesc compact într-o sărăcie cruntă, în comunităţi în care analfabetismul atinge cote alarmante”, a completat deputatul. AGERPRES