boc_emil.jpgPremierul Emil Boc, ministru interimar al Educatiei, a declarat, marti, intr-o conferinta de presa, ca a emis un ordin prin care se stabileste un nou calendar al examenului de bacalaureat, „intr-o formula mai aerisita” a probelor, atat a celor de competente, cat si a celor de la sfarsitul clasei a XII-a.

Premierul a spus ca a luat aceasta decizie pentru a da timp mai mult elevilor sa se pregateasca si pentru a se putea organiza simulari. „Am tinut cont ca sunt probe noi. Evaluarile vor fi realizate pentru a testa competentele. Voi respecta viziunea vechiului ministru, chiar daca exista probleme legate de implementare. Acum, acest examen se muta pe evaluarea competentelor. Aceasta trecere de la vechiul sistem trebuie sa se faca gradual si sa existe unele simulari”, a spus Boc.

Potrivit acestuia, si noile manuale si programe din anul scolar 2010 – 2011 vor fi mai aerisite si bazate pe competente. „Anul acesta, prin decizia ministrului Ecaterina Andronescu, evaluarea se face pe competente, desi elevii nu au studiat in acest mod. Ar fi fost bine ca evaluarea competentelor sa se sustina in aceasta toamna cum probabil se va face anul viitor”, a spus primul-ministru. El a anuntat calendarul examenului de bacalaureat pe anul acesta.

Astfel, testarea competentelor de comunicare pentru limba romana va avea loc in perioada 15 – 17 februarie 2010, si nu in luna ianuarie, cum fusese stabilit initial. Potrivit primului-ministru, proba va urmari calitatea gramaticala, stilistica, respectiv componenta verbala si nonverbala in actul de comunicare.


Emil Boc a precizat ca probele prin care se testeaza competentele la examenul de bacalaureat vor fi trecute indiferent de calificativ, dar in cazul in care elevii de clasa a XII-a nu le vor sustine, nu se vor putea prezenta la examenul de bacalaureat. Totodata, premierul a anuntat ca evaluarea competentelor digitale va avea loc in perioada 19 – 29 aprilie 2010.

„Profesorii vor avea de evaluat ceea ce au studiat elevii in clasele a IX-a si a X-a. Cand au studiat, elevii nu stiau ca vor sustine un test de competente digitale. Profesorii care ii testeaza trebuie sa tina cont de nevoile de baza ale elevilor de clasa a XII-a in domeniul informaticii. In minister, exista tendinta sa se dea probe de trei ore stufoase”, a aratat Emil Boc.

El a spus ca, in perioada 17 – 19 februarie, vor fi evaluate competentele de comunicare in limba materna, iar in perioada 31 mai – 4 iunie, competentele lingvistice intr-o limba moderna. Modelele de subiecte si grilele vor fi publicate pe site-ul MECI pana la data de 30 octombrie, a precizat premierul. In ceea ce priveste probele de la sfarsitul clasei a XII-a, Emil Boc a spus ca prima proba scrisa, cea la limba si literatura romana, va avea loc in 28 iunie, cea la limba materna – in 29 iunie, proba obligatorie a profilului – pe 30 iunie, iar proba la alegere a profilului sau specializarii – in 2 iulie.


Rezultatele se vor afisa pe 4 iulie, iar contestatiile vor fi rezolvate pe 6 si 7 iulie, urmand ca rezultatele finale sa fie facute publice pe 8 iulie. Inscrierile la examenul de bacalaureat se vor face in perioada 14 – 18 decembrie 2009. Referindu-se la trecerea din clasa a VIII-a in a IX-a, Boc a spus ca in calculul mediei va conta in proportie de 50% media din clasele V-VIII, 25% – teza cu subiect unic din clasa a VII-a si 25% – evaluarea de la sfarsitul clasei a VIII-a.

„Nu am intervenit si nici nu am modificat procedura. Aceasta evaluare la romana si matematica este centrata pe un model de testare care se practica la nivel international”, a explicat premierul. Potrivit acestuia, evaluarea la romana va avea loc in 4 mai, la limba materna in 6 mai, iar la matematica in 12 mai. Pe de alta parte, afisarea modelelor de subiecte va avea loc pana pe 30 noiembrie. Emil Boc a subliniat ca, in perioada februarie – martie, se va face o simulare si pentru elevii de clasa a VIII-a.


„Cer ratiune si rationalitate celor care fac subiecte, pentru a nu crea discrepante majore intre ceea ce a invatat elevul. Acest lucru trebuia facut dupa ce noile programe si manuale erau centrate pe competente. Ceea ce a conceput doamna ministru Ecaterina Andronescu, in a muta evaluarea pe competente, nu are acoperire cu ceea ce au facut copiii”, a conchis primul-ministru Emil Boc. AGERPRES