tariceanu_studenti.jpgPrimul-ministru Calin Popescu-Tariceanu a participat, pe 1 octombrie, impreuna cu ministrul Lucrarilor Publice, Laszlo Borbely, si secretarul de stat pentru cercetare Anton Anton, la deschiderea cursurilor de la Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti (UTCB), prilej cu care a inaugurat si noua sala de sport a acestei institutii de invatamant si le-a urat studentilor succes in noul an universitar.

Seful Executivului a spus, in discursul sustinut in fata studentilor si profesorilor de la UTCB, ca domeniul educatie-cercetare trebuie sa reprezinte, alaturi de infrastructura, doua dintre principalele directii strategice pentru dezvoltarea viitoare a tarii, pentru o Romanie europeana, moderna si prospera.

„Orice tara europeana moderna, performanta, competitiva, are un sector educational avansat si un domeniu al cercetarii care trage intreaga societate dupa el. In tarile europene cele mai avansate, acest domeniu este unul dintre factorii-cheie care au dus la avansul si la competitivitatea acestor tari in raport cu celelalte”, a adaugat primul-ministru.

Pentru tineri, cresterea economica actuala a Romaniei la un ritm foarte inalt – cel mai inalt din Europa – este generator de locuri de munca din ce in ce mai bine platite, a afirmat seful Executivului. El a aratat ca tinerii absolventi ai Universitatii de Constructii au asigurat un loc de munca platit mai mult decat media, deoarece meseria lor este foarte cautata in contextul actual al economiei.

La randul sau, ministrul Borbely le-a spus studentilor ca au facut o alegere buna optand pentru aceasta profesie, deoarece situatia s-a schimbat mult fata de anii ’90, cand exista perceptia ca sunt prea multi ingineri si prea multe facultati care produc ingineri, in prezent manifestandu-se o lipsa de ingineri bine pregatiti pe piata. Un inginer constructor de varsta medie castiga, in prezent, aproximativ 1.500 de euro la o firma serioasa, a spus ministrul Lucrarilor Publice, adaugand ca salariile acestora vor creste in continuare, datorita ritmului anual de crestere a segmentului constructiilor – de 30% in 2007.

De asemenea, premierul Calin Popescu-Tariceanu a subliniat importanta pe care Guvernul o acorda domeniului educatiei si cercetarii. Pe langa cei 6% din PIB alocati domeniului educatiei, cercetarea a beneficiat de o crestere substantiala a fondurilor alocate de la bugetul statului, de la 120 de milioane de euro in 2004, la aproximativ 1 miliard de euro in 2008. „Aceasta crestere a fondurilor alocate va permite domeniului cercetarii, inovarii si dezvoltarii tehnologice sa se constituie intr-unul dintre motoarele dezvoltarii si modernizarii Romaniei si ne va permite, intr-un timp relativ scurt, sa incepem sa culegem roadele eforturilor intreprinse in acest domeniu”, a afirmat primul-ministru.

Seful Executivului a vizitat apoi noua si moderna sala de sport a UTCB, construita in Parcul Tei, vizavi de campusul universitatii. Constructia acesteia a fost initiata in 1998, insa, potrivit rectorului Petre Patrut, a fost terminata abia in 2008, din cauza trecerii obiectivului, in perioada 2002-2006, la Compania Nationala de Investitii, perioada in care constructia a fost blocata din cauza lipsei finantarii. Rectorul a subliniat ca dupa 2006, cu ajutorul premierului Tariceanu, lucrarea a fost mutata din nou in coordonarea si finantarea Ministerului Educatiei, costurile totale ale constructiei ridicandu-se la peste 3 milioane de euro.

Premierul, absolvent si fost cadru didactic la UTCB, a profitat de prezenta la inaugurare a viceprimarului Sectorului 2, Nicoleta Candea Muntean, pentru a-i cere acesteia sa sprijine conducerea universitatii in realizarea proiectului de constructie a unui pasaj suprateran sau subteran dinspre campusul universitar spre sala de sport.