anpcdefp.jpgReprezentanţa Comisiei Europene în România, împreună cu Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale (ANPCDEFP) şi Departamentul pentru Relaţii Interetnice al Guvernului, organizează luni, 26 septembrie, un eveniment dedicat proiectelor premiate cu distincţia European Language Label (Eticheta lingvistică europeană) pentru perioada 2001-2011.

Premiile sunt acordate în cadrul unei acţiuni implementate de Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale din anul 2002. „Toate entităţile care participă activ la îmbunătăţirea tehnicilor de predare a limbilor străine şi la stimularea tuturor de a învăţa măcar o limbă străină merită să li se recunoască eforturile şi să fie încurajate să se implice în continuare în astfel de proiecte educative”, a declarat Niculae Idu, şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România, cu ocazia anunţului.

Majoritatea proiectelor premiate cu distincţia European Language Label încurajează dialogul intercultural şi interetnic, promovează toleranţa şi lupta împotriva tuturor formelor de discriminare, consolidează folosirea limbilor străine de către persoanele din grupurile dezavantajate (inclusiv grupuri minoritare cum ar fi rromii), încurajează utilizarea instrumentelor TIC pentru învăţarea limbilor străine.

La eveniment şi-au anunţat participarea Niculae Idu, şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România; Leonard Orban, ministrul Afacerilor Europene; Marko Attila, secretar de stat la Departamentul pentru Relaţii Interetnice al Guvernului; Augustin Mihalache, consilier al Direcţiei generale Afaceri Europene şi Relaţii Internaţionale; Monica Calotă, director ANPCDEFP.

Lansat oficial în anul 1999 de către Comisia Europeană, European Language Label (Eticheta lingvistică europeană) este un premiu care încurajează iniţiativele în materie de predare şi învăţare a limbilor străine, prin recompensarea tehnicilor inedite de predare, prin difuzarea informaţiilor referitoare la acestea şi prin promovarea bunelor practici. Premiul se adresează tuturor tipurilor de educaţie şi formare, indiferent de vârstă sau de metodele utilizate, fiind acordat anual celor mai inovatoare proiecte destinate învăţării limbilor străine elaborate în fiecare dintre ţările participante.

Sub coordonarea Comisiei Europene, procedura de decernare este administrată de statele membre, ale căror jurii naţionale decid asupra criteriilor de selecţie detaliate. În România, această acţiune este promovată de ANPCDEFP. În perioada 2001-2011, premiul a fost acordat unui număr de 80 de proiecte lingvistice, implementate de instituţii private şi de stat, pe întreg teritoriul ţării. AGERPRES