Premiile Mentor pentru excelenţă în educaţie au fost decernate unui număr de zece profesori şi antrenori, pe 8 mai, la Teatrul Odeon. Potrivit Fundaţiei pentru Comunitate, profesorii şi antrenorii premiaţi au fost selectaţi de către Consiliul Director al acestei fundaţii dintre cele 216 de nominalizări primite în perioada mai-decembrie 2017 din partea elevilor, părinţilor, foştilor elevi sau colegi. Asemănător ediţiilor precedente, numărul nominalizărilor a depăşit cu mult numărul de premii care se acordă, însă acestea pot fi actualizate şi depuse din nou pentru ediţiile viitoare.

Laureaţii Premiului Mentor pentru excelenţă în educaţie 2017 sunt: Balázs József, profesor de pictură, Joseni, Harghita; Daniel Bănăţeanu, antrenor canotaj, Călăraşi; Lenuţa Basoc, profesor de fizică, Oneşti, Bacău; Cătălin Becheru, antrenor înot, Bucureşti; Alin Larion, antrenor de atletism, Constanţa; Doina Ona, profesor de pian, Deva; Olivia Papa, profesor de vioară, Bucureşti; Dan Podeanu, antrenor scrimă, Craiova; Sebestyén Julianna, profesor de matematică, Târgu Mureş; Veres László, antrenor judo, Târgu Secuiesc.

Conform Fundaţiei pentru Comunitate, laureaţii Premiului Mentor pentru excelenţă în educaţie au primit câte un trofeu realizat de artistul plastic Ioan Nemţoi şi câte un premiu în valoare de 8.000 de lei.

Invitata de onoare a Galei Premiilor Mentor a fost campioana olimpică la scrimă Loredana Dinu, care a vorbit celor prezenţi despre mentorat şi despre antrenorul ei de scrimă Dumitru Popescu, laureat al Premiului Mentor în 2011.

În opinia Loredanei Dinu, un mentor este o persoană care deţine pârghiile necesare, te îndrumă să faci ce îţi doreşti prin forţe proprii. Ea a mărturisit că îi lipsesc sfaturile şi sprijinul lui Dumitru Popescu, care nu mai este printre noi. „Dacă am un regret, e că nu a apucat să mă vadă campioană olimpică (…) îi port o recunoştinţă nemărginită”, a declarat Dinu. Ea a spus că Dumitru Popescu era cel care o obliga să-şi depăşească limitele, încurajându-o să evolueze pe toate planurile.

Potrivit Fundaţiei pentru Comunitate, nominalizările pentru ediţia a IX-a, 2018, a Premiilor Mentor se primesc până pe 31 decembrie. „Începând din 9 mai, timp de aproape opt luni se pot pregăti şi depune nominalizările pentru ediţia a 9-a, 2018, a Premiilor Mentor pentru antrenori şi profesori care au descoperit tineri talentaţi şi au avut grijă de ei la începutul carierei lor”, a declarat András Imre, directorul executiv al Fundaţiei Pentru Comunitate.

Organizatorii programului sunt MOL România şi Fundaţia pentru Comunitate. AGERPRES