zamfir alina.jpgGrupul de spectrometrie de masă biologică al Universităţii „Aurel Vlaicu” din Arad, condus de prof. univ. dr. Alina Diana Zamfir, prorector al instituţiei de învăţământ superior, a fost distins, recent, cu Premiul internaţional „Steinbeis-Lohn” al Fundaţiei Steinbeis de Transfer Tehnologic.

Prof. univ. dr. Alina Diana Zamfir a declarat, marţi, că cercetătorii derulează, de la începutul acestui an, în parteneriat cu Centrul Steinbeis de Proteomică al Universităţii din Konstanz (Germania) şi cu corporaţia farmaceutică Genzyme, un proiect care presupune elaborarea şi validarea unei metodologii inovatoare bazate pe spectrometrie de masă avansată pentru screeningul pacienţilor suferind de boli de stocare lizozomală.

„Metoda de diagnostic nou dezvoltată permite depistarea ultra-rapidă şi, pentru prima oară, prin spectrometrie de masă a deficienţei activităţii enzimatice care caracterizează grupul de boli LSD”, a explicat prof. univ. dr. Alina Diana Zamfir. Potrivit acesteia, rezultatele obţinute de colectivul de cercetare vor fi date publicităţii în prelegerea pe care o va susţine la Conferinţa internaţională de spectrometrie de masă biologică ce va fi găzduită de „Weizmann Institute of Science” din Tel Aviv, în luna octombrie.


Tot în toamna acestui an, după cum susţine rectorul, o delegaţie a Fundaţiei „Steinbeis” din Germania se va deplasa la Arad, pentru evaluarea posibilităţii deschiderii în cadrul Universităţii
„Aurel Vlaicu” a primului centru „Steinbeis” de transfer tehnologic în domeniul biomedical din România, finanţat integral de fundaţie. AGERPRES