jibou_mozaic.jpgÎn perioada 6-9 decembrie, Asociația „Divers” din Târgu Mureş, în parteneriat cu Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului a organizat, cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Brașov, Concursul Național „Diversitatea – o Șansă în Plus pentru Viitor”, în localitatea Tărlungeni din judeţul Braşov.
Concurenţii au susţinut o probă teoretică constând în întrebări tip grilă din domeniile educaţiei civice şi istoriei, tradiţiilor şi obiceiurilor românilor şi minorităţilor naţionale, respectiv o probă creativ-artistică.

S-a urmărit promovarea contribuţiilor diferitelor culturi la patrimoniul şi modul de viaţă din România, precum şi validarea dialogului intercultural ca factor esenţial pentru dezvoltarea viitoare a societăţii multiculturale româneşti şi europene, societate în care cunoaşterea celuilalt, de lângă noi, poate fi o resursă semnificativă pentru fiecare individ, dar şi o bogăţie prin care o comunitate dobândeşte o identitate mai puternică. Pregătirea pentru concurs în echipe aduce ca un rezultat adiţional învăţarea mecanismelor lucrului în echipă, dezvoltarea aptitudinilor de comunicare interpersonale şi a unui climat de încredere favorabil obţinerii de rezultate.

Acest concurs dorește să promoveze cunoașterea și acceptarea diversității și implicit să inițieze o mișcare în acest sens în fiecare comunitate locală. Finaliștii concursului sunt de fapt ambasadori de success ai diversității propriilor comunități.

Judeţul Sălaj a fost reprezentat de echipajul „Mozaic” al Şcolii Gimnaziale „Lucian Blaga” din Jibou, format din elevii Caba Lorena, Horvat Cătălin, Marinescu Georgiana, Tyukodi Emanuela (clasa a VIII-a) şi Szanto Rareş (clasa a VII-a), instruiţi de profesorii Sorina şi Emil Pop-Cozac. În prima zi a concursului, după festivitatea de deschidere, a avut loc proba teoretică, iar dupăamiaza a demarat proba artistică pentru primele 10 echipaje, iar restul echipajelor şi-au prezentat programul artistic a doua zi.
Obiceiurile şi tradiţiile sălăjene de pe Valea Someşului, cât şi abilităţile elevilor noştri au făcut deliciul publicului.

Dialogul interetnic, responsabilitatea, spiritul civic şi artistic au fost la ele acasă, elevii demonstrând puterea de a împărtăşi cultura proprie şi de a asimila obiceiurile şi tradiţiile altor etnii. Tocmai de aceea echipajul „Mozaic” a fost apreciat în mod deosebit pentru întreaga sa prestaţie, acordându-i-se premiul I, constând în diplome, dulciuri, cărţi, un premiu în bani şi o tabără gratuită.