Controlul calitatii in educatie lipseste, studentii nu sunt implicati in deciziile sistemului si nu sunt parteneri in structurile de reprezentare, invatamantul nu este centrat pe student, acestea sunt cateva dintre concluziile care au reiesit in urma unei dezbateri privind
invatamantul superior, realizata de Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din
Romania (ANOSR).
Presedintele Uniunii Studentilor din Europa (ESU), Ligia Deca, a declarat, in timpul
dezbaterii, ca nu exista un control al calitatii in educatie. „Cred ca in educatie nu avem controlul calitatii. Daca nu avem nici cultura calitatii, este greu de crezut ca vom avea o educatie de calitate”, a spus Ligia Deca.

Vicepresedintele ANOSR, Traian Bruma, a acuzat faptul ca in Romania invatamantul superior nu este centrat pe student. „In invatamantul centrat pe student este ceea ce inseamna alegerea in functie de interesul fiecaruia”, a afirmat Traian Bruma, care a dat ca exemplu marile universitati ale lumii, unde studentii nu isi aleg de la inceput specializarile, ci pe parcursul ciclului universitar.

Prezent la dezbatere, secretarul stiintific al Universitatii Maritime din Constanta, prof. Violeta Ciucur, a afirmat ca studentii trebuie sa participe la cursuri „pregatiti anterior”. Ea a spus ca universitatea la care preda doreste organizarea mai multor sesiuni de examene. „Cu cat materia este mai mica cantitativ, putem fi siguri ca vom reusi ca studenti sa retina mai bine”, a opinat Violeta Ciucur.

Olimpiu Moldovan, student la Universitatea „Babes Bolyai” din Cluj, a acuzat faptul ca studentii nu sunt implicati in deciziile care-i privesc. Presedintele Federatiei sindicatelor din invatamantul superior „Alma Mater”, Razvan Bobulescu, a subliniat necesitatea unei colaborari intre miscarile studentesti din Romania si organizatiile sindicale.