gianfranco_fini.jpgPreşedintelui Camerei Deputaţilor a Republicii Italiene, Gianfranco Fini, i-a fost acordat, marţi, titlul de Doctor Honoris Causa al Facultăţii de Drept. În laudatio, prezentată de prorectorul pentru probleme internaţionale prof. univ. Mircea Dumitru, s-au evidenţiat principalii piloni ai gândirii europene ai lui Gianfranco Fini.

Astfel, s-a pus accentul pe preocupările preşedintelui Camerei Deputaţilor a Republicii Italiene, respectiv conturarea unei noi identităţi europene după căderea Zidului Berlinului, încurajarea extinderii Uniunii Europene, astfel încât să cuprindă statele europene, expansiunea limitelor drepturilor individuale şi sporirea securităţii populaţiei în statul european, recunoaşterea demnităţii umane drept bunul suprem şi inalienabil al fiecărui individ în parte.

„Aceştia sunt cei patru piloni ai gândirii europene a onorabilului Gianfranco Fini, surse de inspiraţie continuă pentru activităţile sale din plan politic, în contextul asumării de multiple roluri la nivel internaţional de-a lungul carierei sale instituţionale”, a subliniat prof. univ. Mircea Dumitru. Prorectorul Facultăţii de Drept a mai spus, în laudatio, că pentru toate meritele sale, Senatul Univesităţii din Bucureşti, Facultatea de Drept, i-a acordat titlul onorific de Doctor Honoris Causa, adăugând că prin acest demers se va ”contribui la promovarea prestigiului academic şi ştiinţific al universităţii”.

În ceremoniei, preşedintele Camerei Deputaţilor al Republicii Italiene, Gianfranco Fini, a prezentat lectio magistralis cu tema „Securitatea şi incluziunea socială în provocările noi Europe”. Gianfranco Fini a evidenţiat că „asigurarea securităţii şi incluziunii sociale în spaţiul unor societăţi puternic industrializate reprezintă o aspiraţie care ne impune depăşirea multor obstacole”. ”Misiunea ne este încă şi mult îngreunată de rapiditatea cu care se succed evenimentele şi fenomenele actuale, ele însele sunt mărturie a prefacerilor epocale aflate în desfăşurare”, a spus Fini.


Acesta a adăugat că Europa, în mod deosebit, este chemată să răspundă acestor provocări, „ştiut fiind faptul că are nevoie să redobândească importanţa strategică şi să se elibereze de starea actuală de disconfort care ameninţă să impună Europei asumarea unor rol din ce în mai periferic”. Referindu-se la ordinea publică, Gianfranco Fioni a menţionat „creşterea constantă a dimensiunii transnaţionale a crimei organizate, a traficului uman, a pornografiei infantile şi ameninţării terorismului, care devin din ce în ce mai insidioase şi astfel dificil de identificat şi anticipat”.

Preşedintele Camerei Deputaţilor al Republicii Italiene a făcut referire şi la faptul că dificultăţile cu care se confruntă Europa sunt exacerbate de o serie de factori care „alimentează starea de criză, au dat naştere unui sentiment acut de nelinişte, nu doar publicului larg, dar şi în rândul liderilor politici”. ”Cea mai alarmantă este percepţia, resimţită atât în interiorul, cât şi în afara Europei, cum că acest continent ar fi extenuat – că este bătrân, nu doar prin raportare la vârsta cetăţenilor, dar şi prin raportare la regulile şi mecanismele instituţionale care îi aparţin, prin urmare fiind capabil şi incapabil să se prezinte de o manieră convingătoare drept lider internaţional”, a afirmat Fini.

Politicianul italian a abordat şi aspecte privind siguranţa, problematica libertăţii şi nevoia de echilibru între libertate şi securitate, dar şi sistemele de protecţie socială şi, în context, îmbătrânirea populaţiei, protecţia sănătăţii.


„Europa poate oferi modele extrem de avansate. Efortul susţinut al Uniunii de a-şi perfecţiona instrumentele şi politicile atestă preocuparea constantă de a-şi actualiza sistemul de reglementare, pe măsură ce noi fenomene şi riscuri se conturează, fără a renunţa vreodată la standardele superioare de garantare drepturilor pe care le-a dobândit de-a lungul timpului”, a mai spus Gianfranco Fini. Preşedintele Camerei Deputaţilor a Republicii Italiene, Gianfranco Fini, efectuează, marţi, o vizită oficială la Bucureşti, la invitaţia omologului său român, Roberta Anastase.


Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES de Ambasada Italiei la Bucureşti, Gianfranco Fini are prevăzute întâlniri cu preşedintele Traian Băsescu, cu premierul Emil Boc, cu preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, cu oficialităţi şi personalităţi ale vieţii publice româneşti. Vizita în România se va încheia cu o întâlnire a lui Gianfranco Fini cu exponenţi ai oamenilor de afaceri italieni şi ai organizaţiilor neguvernamentale care operează pe teritoriul ţării noastre, menţionează comunicatul de presă. AGERPRES