elevi putini.jpgPreşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a susţinut luni, în şedinţa Colegiului Prefectural, că educaţia din judeţ este în pericol, întrucât în aplicarea prevederilor privind reducerile de posturi sau comasările de şcoli nu se ţine cont de specificitatea zonei.

„Educaţia din Harghita este în pericol. Suntem un judeţ special, învăţământul are un statut special şi prevederile privind anumite reduceri nu ar trebui să se aplice”, a spus Borboly Csaba.
Acesta a explicat ulterior presei că de aproape doi ani se zile se observă faptul că de la Bucureşti învăţământul din judeţ nu este văzut în complexitatea lui şi nici nu se ţine cont de specificitatea zonei, chiar dacă fostul ministru al Educaţiei, Remus Pricopie, a promis că va face acest lucru. Borboly a făcut referire la recenta decizie de desfiinţare a unor posturi de directori adjuncţi, de care au fost afectate 13 unităţi şcolare din judeţ şi a punctat că în astfel de cazuri trebuie să se aplice legea educaţiei, care are prevederi speciale pentru învăţământul minoritar, şi nu un ordin de ministru.

„Legea educaţiei naţionale prevede că statutul învăţământului minoritar este unul special şi acolo nu se aplică aceste baremuri, aceste standarde de număr de elevi, de clase. Şi prevederile acestei legi nu se aplică. Pentru că eu văd că chiar şi Secretariatul de Stat pentru problemele minorităţilor din Ministerul Educaţiei nu a putut să prevadă această situaţie în judeţele unde învăţământul în una din limbile minorităţilor se efectuează, astfel încât să fie exceptate de la aceste reduceri. Şi de un an şi jumătate ne tot chinuim, am făcut foarte multe demersuri, am trimis foarte multe adrese, dar se vede că rezultate nu prea avem”, a spus Borboly.

El a susţinut că prin desfiinţarea posturilor de directori adjuncţi organizarea activităţii şcolare va avea de suferit şi nu va fi atât de eficientă. „Fără un manager sau fără un ajutor al managerului instituţiei eu cred că organizarea activităţii educative este precară. Şi chiar aici vorbim de foarte multe tematici extraşcolare. Deci, activităţile din aceste licee, pregătirea copiilor, însoţirea lor la sfârşit de săptămână în foarte multe concursuri şi activităţi, nu cred că un director va rezista să facă toate aceste activităţi. Şi dacă spre Vest cel mai important domeniu în sfera publică este sprijinirea învăţământului, eu nu ştiu de ce aici trebuie să facem reduceri fără cap”, a conchis Borboly Csaba.
La rândul său, prefectul judeţului, Adrian Jean Andrei, a precizat că a primit deja un memoriu din partea Liceului „Marton Aron” din Miercurea Ciuc privind desfiinţarea postului de director adjunct şi că va avea discuţii în acest sens cu oficiali din învăţământul judeţean, dar şi cu factori de decizie de la Bucureşti, pentru găsirea unei soluţii. „Avem o situaţie specială în judeţ privind reducerea posturilor de directori adjuncţi. În sensul acesta avem un memoriu de la Liceul ‘Marton Aron’ din Miercurea Ciuc, peste 800 de semnături ale cadrelor didactice şi părinţilor prin care ni se spune să stopăm acest demers. Sigur că există un ordin al ministrului privind regulamentul de organizare şi funcţionare al unităţilor de învăţământ care a fost, practic, aplicat. În zilele următoare, eu voi fi prezent şi la Bucureşti, am solicitat o situaţie de la Inspectorul Şcolar Judeţean referitoare la această temă, urmând ca la Bucureşti să am o discuţie la Ministerul Educaţiei şi tot în această săptămână vreau să am o discuţie şi cu reprezentanţii Inspectoratului Şcolar, ai Consiliului de Administraţie şi cu cei ai Consiliului Judeţean să găsim o soluţie în acest sens”, a spus prefectul.

Un număr de 13 unităţi de învăţământ din judeţul Harghita au rămas fără directori adjuncţi întrucât nu se încadrează în criteriile stabilite de Ministerul Educaţiei în Regulamentul de organizare şi funcţionare, măsura fiind însă aspru criticată de conducerile şcolilor şi liceelor respective. Din cele 13 unităţi şcolare, doar una singură este şcoală generală, restul fiind licee care funcţionează în tot judeţul, unele având un număr mare de elevi.

Fără director adjunct a rămas şi Liceul Teoretic „Marton Aron” din Miercurea Ciuc, considerat a fi cel mai bun din judeţul Harghita. Directorul liceului, Varga Laszlo, a declarat recent că măsura vine pe neaşteptate, în plin an şcolar şi pune liceul într-o situaţie foarte grea. AGERPRES