Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a participat pe 20 septembrue la ”Caravana meseriilor”, la Colegiul Tehnic ”Petru Muşat”, acţiune pe care a iniţiat-o în parteneriat cu Şcoala Profesională Germană Kronstadt (SPGK) din Braşov, în vederea dezvoltării învăţământului dual.

”Ne dorim să dezvoltăm mai mult învăţământul dual în Suceava. Avem câteva clase de învăţământ dual, dar ne dorim şi mai mult (…) La început, era timiditate la Braşov, ca la noi, dar acum sunt 6-7 pe un loc la unele clase. Dorinţa noastră este să intrăm într-un parteneriat cu Braşov şi extindem învăţământul dual şi aici (…) Bucovina a avut o tradiţie în meserii (…) Nu ne dorim să fabricăm şomeri cu diplome”, a spus Flutur.

La rândul său, Verner Braun, iniţiatorul SPGK, a spus că este foarte important parteneriatul între autorităţile locale, reprezentanţii oamenilor de afaceri şi IŞJ în dezvoltarea învăţământului dual. ”Consiliez foarte mulţi investitori şi toţi întreabă de forţa de muncă calificată, nu de chirie, preţul la gaz sau la lumină (…) Parteneriatul între IŞJ, autorităţile locale şi mediul economic este cheia succesului”, a spus Braun.

El a precizat că elevii SPGK, ce provin din 17 judeţe, beneficiază, pe parcursul celor trei ani de studii, de transport şi masă gratuite şi bursă de 400 de lei asigurată în părţi egale de stat şi companiile interesate.

Potrivit lui Braun, la SPGK învaţă 850 de elevi, 250 fiind absolvenţi în acest an, iar rata de absorbţie pe piaţa muncii este de 100%.

În cadrul ”Caravanei meseriilor” a fost organizată şi o expoziţie în care s-au prezentat echipamente, materiale didactice, fiind standuri demonstrative specifice activităţii practice din învăţământul profesional tehnic, şcolile profesionale în sistem dual, iar reprezentanţi ai mediului de afaceri au venit cu o ofertă de meserii în care ar fi interesaţi să fie pregătiţi tinerii. AGERPRES