popescu_marian.jpgProfesorul universitar Marian Popescu a fost distins cu Premiul Grupului de Dialog Social pe anul 2015 pentru activitatea desfăşurată în calitate de preşedinte al Comisiei de etică a Universităţii Bucureşti. „Pentru anul 2015, Premiul GDS a fost acordat, în urma unei dezbateri consistente şi interesante pentru cei 50 şi ceva de membri ai grupului, profesorului universitar Marian Popescu ca preşedinte al Comisiei de Etică a Universităţii Bucureşti”, a anunţat Magda Cârneci, preşedinte al Consiliului Director al Grupului de Dialog Social, în deschiderea evenimentului.

Ea a reamintit că Premiul GDS a fost creat în 1994 şi se acordă anual unei personalităţi, asociaţii sau ONG, care a avut o prestaţie curajoasă, demnă, civică în anul care a trecut.

„În vârful ei, societatea este atât de profund coruptă nu numai financiar şi politic, ci şi moral, încât gesturile normale par a fi acte exemplare. Şi devin acte exemplare aşa cum este cel al Comisiei de etică a Universităţii Bucureşti, condusă de profesorul Marian Popescu, care din 2012 până astăzi a reuşit să rămână vertical. Devoalând plagiate ale unor înalţi demnitari de stat şi-au pus în pericol propria lor carieră profesională”, a afirmat Andrei Oişteanu, membru al Consiliului Director al GDS.

Oişteanu a amintit că pe tema doctoratelor plagiate se află în dezbatere publică un proiect de lege iniţiat de Ministerul Educaţiei în mandatul ministrului Adrian Curaj, care prevede ca „responsabilitatea retragerii titlului de doctor să treacă de la comisia naţională de etică (…) chiar la comisiile de etică ale universităţilor”. „Atenţie, aici, e posibil să cădem, cumva, din lac în puţ, pentru că nu toate universităţile private sau de stat, mici sau mari sau medii, au preşedinţi de comisie de etică profesori ca domnul Marian Popescu sau rectori ca domnul Mircea Dumitru. Nu vor avea curajul să devoaleze un plagiat care s-a petrecut în universitatea lor, cu conducători de teză de doctorat din universitatea lor, cu comisie de doctorat şi aşa mai departe. Ar fi curajul de a-ţi acorda un vot de blam, o bilă neagră ţie însuţi. Acordarea acestui premiu este şi pentru a încuraja profesorii universitari să rămână verticali în faţa unor astfel de situaţii. Ne-am simţit reprezentaţi de Comisia de etică şi de preşedintele ei”, a declarat el.

Profesorul Marian Popescu a mulţumit pentru premiul acordat, subliniind că este un privilegiu pentru el să se adreseze celor prezenţi la evenimentul GDS. „Noi am încercat şi vom încerca în continuare, chiar dacă mandatul comisiei numite de domnul rector Mircea Dumitru în 2012 se apropie de sfârşit, să semnalăm aşa cum am făcut-o şi până acum breşele care există în cadrul legislativ în ceea ce priveşte activitatea noastră”, a declarat preşedintele Comisiei de etică din cadrul Universităţii Bucureşti.
El a reamintit că în vara anului trecut, la o altă dezbatere la GDS, a propus modificarea cadrului legislativ. „Era vorba de exceptarea demnitarilor de la analiza universitară, de la analiza universităţilor, în primul rând. Era vorba, în acelaşi prim rând, de reducerea pedepselor pentru deţinuţii care realizează şi publică lucrări ştiinţifice, aşa scrie în documentul normativ, în detenţie. Noi am fost consecvenţi de atunci şi mă bucur că este alături de noi şi doamna ministru al Justiţiei, doamna Prună”, a declarat Popescu. AGERPRES