Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, a primit din partea preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, o solicitare de reînfiinţare a Liceului Militar de Marină, a cărui activitate a fost lichidată în anul 1998, prin hotărâre a guvernului.

Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, trebuie reparată cât mai repede eroarea comisă în urmă cu 15 ani când Liceul Militar de Marină “Alexandru Ioan Cuza”, înfiinţat în 1973, a dispărut în baza unei note de fundamentare semnată de miniştrii Apărării şi Educaţiei Naţionale, care invocau faptul că Marina Militară este singura categorie de arme care nu are un sistem intermediar de pregătire educaţională specifică.

„Adică, se considera la vremea respectivă că nu exista o şcoală de aplicaţie, deci absolvenţii liceului care nu urmau cursurile Academiei Navale ‘Mircea cel Bătrân’ sau ai Şcolii de maiştri militari de marină amiral ‘Ion Murgescu’ nu puteau urma o filieră profesională vocaţională. Ulterior desfiinţării Liceului Militar de Marină a fost înfiinţată şi Şcoala de Aplicaţie a Forţelor Navale ‘Viceamiral Constantin Bălescu’, la Mangalia, dar liceul a rămas desfiinţat. I-am solicitat acum ministrului Mircea Duşa să analizeze situaţia şi să repare nedreptatea făcută învăţământului românesc de marină, mai ales că spaţiul unde funcţiona liceul este intact, ba chiar modernizat şi neutilizat, dar în proprietatea MApN. Cadrele didactice există şi, din fericire, avem în continuare marină militară. Eu cred că este posibilă repararea acelei greşeli şi nedreptăţi chiar începând din anul 2014”, a afirmat Nicuşor Constantinescu.

În acelaşi context, ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, a declarat, miercuri, că, pe parcursul vizitei la Constanţa, a avut o întâlnire cu comandantul Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”, contraamiral de flotilă prof. univ dr. ing. Vergil Chiţac, cu această ocazie reiterând susţinerea sa pentru consolidarea cifrei de şcolarizare a instituţiei universitare. AGERPRES