univ_cuza_is.jpgPreşedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj cu ocazia aniversării a 155 de ani de la înfiinţarea Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.

„Pe parcursul a mai mult de un veac şi jumătate, Universitatea dumneavoastră a avut un rol cheie în formarea identităţii spirituale, artistice şi ştiinţifice a poporului român. În Sala Paşilor Pierduţi se păstrează vii ecourile unor iluştri profesori şi absolvenţi ai acestei instituţii de învăţământ superior, precum Titu Maiorescu, George Călinescu, Horia Hulubei, Grigore Moisil, Nicolae Titulescu sau Matei Cantacuzino. Este remarcabil că profesorii şi studenţii dumneavoastră nu doar au trăit istoria, ci s-au şi implicat activ în determinarea cursului acesteia. Permanent conectată la evoluţia culturală, ştiinţifică şi politică, Universitatea ‘Alexandru Ioan Cuza’ din Iaşi a generat constant cunoaştere, contribuind la dezvoltarea şi modernizarea societăţii româneşti”, a spus Iohannis, în mesajul prezentat de consilierul prezidenţial Ligia Deca.

El a subliniat că universitatea se remarcă internaţional prin calitate în cercetare, dar şi prin inovaţie. „Vă invit să deveniţi parteneri în demersul iniţiat de Administraţia Prezidenţială de a oferi educaţiei naţionale o viziune coerentă, cu obiective clare şi pe termen lung. În comunitatea academică a Universităţii ‘Alexandru Ioan Cuza’ există specialişti autentici pe zona politicilor educaţionale, precum şi o cultură a valorilor morale pe care le consider deosebit de relevante pentru acest proiect”, a arătat Iohannis.

Şeful statului a subliniat că universităţile pot şi trebuie să devină adevărate repere în construirea României lucrului bine făcut. „Cred cu tărie în rolul comunităţilor academice de a genera noi idei pentru progresul social şi economic, dar şi de a îmbunătăţi procesul de educaţie, astfel încât să poată fi exploatat întregul potenţial al studenţilor noştri, cu implicaţii majore pentru evoluţia întregii societăţi. Avem nevoie să redeveniţi acele forţe de progres intelectual, inovare şi dezbatere autentică în spaţiul românesc, cu o largă şi susţinută implicare în rezolvarea problemelor locale, naţionale şi globale”, a spus Iohannis. AGERPRES