iohannis_discurs.jpgPreședintele Klaus Iohannis a declarat că România își dorește ca în viitorul apropiat dimensiunea economică a Francofoniei, inclusiv din perspectivă regională, să se dezvolte, context în care a invitat mediul de afaceri francofon să se asocieze universităților românești.

„Profit de această ocazie și invit mediul de afaceri francofon să se asocieze universităților românești pentru ca tot mai mulți tineri vorbitori de limbă franceză să aibă posibilitatea de perfecționare profesională în România”, a spus șeful statului la evenimentul dedicat Zilei Internaționale a Francofoniei, organizat la Palatul Cotroceni.

El a subliniat că Francofonia este, în prezent, o puternică rețea de instituții și proiecte, un cadru complex de relații între oameni și țări, o perspectivă profund umanistă asupra dezvoltării societății. „Ca stat membru al Uniunii Europene și al NATO, România vede în participarea sa la Organizația Internațională a Francofoniei o oportunitate în plus de a contribui la rezolvarea marilor provocări de astăzi, precum micșorarea decalajelor economice, șanse reale pentru tineri și combaterea terorismului, care, iată, din nefericire, devin un lucru din ce în ce mai preocupant”, a afirmat Iohannis.

El a subliniat că România, ca „stat-far” al Francofoniei în regiune, este conștientă de responsabilitatea și misiunea sa. „Suntem mândri să găzduim la București Biroul Regional al Francofoniei, precum și Biroul Regional al Agenției Universitare a Francofoniei. Acestea ne dau posibilitatea unei relaționări strânse cu proiectele globale ori regionale ale organizației”, a afirmat șeful statului.

Iohannis a arătat că, de la instituirea burselor „Eugen Ionescu”, acestea au legat, prin forța științei, nu mai puțin de 37 de țări cu 25 de universități din România, printr-un număr de 600 de tineri doctoranzi și postdoctoranzi, cărora li se adaugă anul acesta alți 80 de bursieri. El și-a exprimat speranța ca acest instrument să se dezvolte în continuare.

Președintele a salutat acordul dintre Ministerul Educației și Agenția Universitară a Francofoniei, arătând că este un semnal bun pentru viitorul relației dintre programele Organizației Internaționale a Francofoniei și prioritățile românești. „Sprijinim Planul regional de acțiune recent adoptat, ca expresie concretă a francofoniei soluțiilor, ce pune dezvoltarea durabilă, educația și problematica tineretului în rândul marilor sale obiective”, a adăugat Iohannis.

Obiectivele mișcării francofone și cele ale programului național „România educată”, potrivit președintelui, sunt convergente. „Preocupările pentru un statut și un rol mai bine precizat al profesorilor de limbă franceză, precum și pentru programele de studii francofone pot găsi o rezolvare durabilă în cadrul dezbaterii asupra sistemului național de educație. Francofonia trebuie să fie și mai mult un cadru al soluțiilor de carieră, o sursă de competențe reale”, a spus Iohannis.

„Limba Franței a fost pentru români, ca și pentru multe alte popoare, unda purtătoare a umanismului european. El continuă și astăzi să ne apropie și să dea sens proiectelor noastre”, a adăugat șeful statului.

Iohannis a arătat că obiectivele OIF, valorile și misiunile sale sunt mai actuale ca oricând: „Libertatea de expresie ori respectarea drepturilor fundamentale ale omului, precum și asigurarea efectivă a condițiilor pentru exercițiul drepturilor economice și sociale ale tinerilor sunt, în multe locuri, încă neîmplinite. Doresc să subliniez angajamentul nostru în sprijinirea dialogului cultural și a respectului diversității, pentru o societate în care educația să fie o pârghie eficientă în evitarea extremismului și intoleranței”.

El le-a transmis elevilor, studenților, cadrelor didactice și specialiștilor să protejeze și să folosească moștenirea Francofoniei ca pe o importantă resursă de formare și împlinire personală și profesională. „Prin voi, sprijinită pe forța cuvintelor acestei zile, liberte, egalite, solidarite, fraternite, diversite, universalite, România poate fi puternică, poate fi țara demnității umane și locul împlinirii celor ce trăiesc în cuprinsul hotarelor sale”, a conchis Iohannis.

La evenimentul de la Palatul Cotroceni au participat și ministrul Educației, Adrian Curaj, ministrul de Externe, Lazăr Comănescu, profesori, studenți, elevi, reprezentanți ai autorităților și organizațiilor nonguvernamentale, antreprenori.

Ministrul Educației a arătat că Francofonia este un catalizator în cooperarea în domeniul educației și cercetării științifice, culturii și comunicării. „Dacă forța diplomației culturale o vedem și rezultatele au marcat și marchează societatea, forța diplomației științifice este uneori mai puțin vizibilă”, a spus Curaj.

Ministrul Comănescu a subliniat că, în contextul globalizării, utilizarea limbii franceze constituie tot mai mult un atu în facilitarea accesului tinerilor la piața muncii și performanța profesională. „Vă încurajez, dragi tineri, să considerați limba franceză ca pe o investiție în viitorul vostru social și profesional”, a spus el. AGERPRES