sport_elevi.jpgCopiii români au nevoie de mai multe ore de sport, dar la care să nu primească note, pentru că tocmai teama că îşi „strică media” îi face să lipsească de la educaţia fizică şi să facă rost de scutiri medicale, ceea ce de fapt îi îmbolnăveşte treptat şi astfel riscă să devină obezi şi bolnavi de diabet, potrivit prof. univ. dr. Maria Moţa, preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.

Pentru ca elevii să nu se mai teamă că iau notă slabă la Sport ar trebui ca profesorii să renunţe să mai dea note la Educaţie fizică, spune prof. univ. dr. Maria Moţa.

„Orele de educaţie fizică (…) sunt foarte bune şi ele ar trebui să fie făcute. Din păcate, aşa cum ştiţi, se face română şi matematică, ori nouă ne trebuie în primul rând copiii sănătoşi şi după aceea copii care să fie aşi în matematică sau fizică. Ar trebui să insistăm mult aici sau poate că ar trebui renunţat, se supără profesorii de sport pe mine, la notele de la educaţie fizică. Foarte mulţi copii, aud eu, că umblă să îşi ia scutiri, găsesc diverse metode să nu îşi strice media cu o notă slabă la Educaţie fizică. Noi nu avem nevoie de campioni, de acea hârjoneală, de alergatul pe teren, de orice fel de joc, să fie mişcare şi dacă se poate şi în aer liber. Ar fi foarte bine. Trei-patru ore de mişcare pe săptămână ar fi o treabă bună”, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, prof. univ. dr. Maria Moţa.

Potrivit acesteia, nu doar copiii, dar şi adulţii români au probleme de sănătate, tocmai din cauză că nu fac sport. „Noi spunem că mişcare sănătoasă este atunci când faci 30-50 de minute pe zi, cinci zile pe săptămână, fără să ai pauză între zilele de mişcare, mai mult de o zi. Dar realitatea este dură. (…). Dar sunt deja studii care ne arată că e foarte important ce faci şi în celelalte ore. Că dacă stai foarte mult la birou sau foarte mult în pat şi te uiţi la televizor, iar nu e bine. Cât putem să ne mişcăm, să stăm în picioare, e foarte bine”, a arătat preşedintele Societăţii Române de Diabet.

În România s-a făcut un singur studiu care să arate câţi copii sunt supraponderali, obezi şi diabetici, la Bucureşti. În acest studiu, „obezitatea e alarmantă. (…) de 20 %”, spune prof. univ. dr. Maria Moţa.

Viitorul preşedinte al Societăţii Române de Diabet, prof. univ. dr. Cristian Serafinceanu, s-a declarat îngrijorat de tendinţa de creştere a obezităţii şi diabetului la copii în România. „Nu cifrele în sine sunt alarmante, cât trendul, tendinţa de creştere. A început să crească şi la noi prevalenţa supraponderii şi a obezităţii în special la adolescenţi, probabil datorită modificărilor de comportament alimentar”, a spus prof. univ. dr. Cristian Serafinceanu, preşedintele Asociaţiei pentru Studii Reno-Metabolice şi Nutriţionale.

Peste 900 de specialişti sunt prezenţi de miercuri până sâmbătă la Sibiu, unde iau parte la cel de al 41-lea Congres Naţional al Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice. AGERPRES