basescu_suparat.jpgPreşedintele Traian Băsescu a declarat sâmbătă, la Arad, unde a participat la o dezbatere organizată de Fundaţia „Mişcarea Populară”, că învăţământul dual a scăzut rata şomajului.

„Noua lege a învăţământului vine şi confirmă că învăţământul dual este o soluţie. Toate firmele pe care le-am văzut aici au o singură mare problemă: calificarea forţei de muncă. Numeric găsesc, dar pentru că şcoala românească n-a produs, n-a dat până acum doi ani şansa calificării în timpul liceului sau a unei şcoli de meserii, în momentul de faţă, România are problema nivelului de calificare a forţei de muncă pentru producţie, iar noua lege a educaţiei a permis să se lanseze trendul de reducere a abandonului şcolar pentru că şi familiile care-şi justificau abandonul şcolar prin sărăcie au ajuns la concluzia că acum le este utilă şcoala. Copilul va avea o meserie”, a afirmat preşedintele Băsescu.

Şeful statului a arătat că un alt element extrem de important îl constituie românii cu vârste cuprinse între 30 şi 34 de ani care au absolvit o formă de educaţie terţiară. „La nivelul Uniunii Europene, angajamentul este ca, în medie, 40% dintre absolvenţii de facultăţi să parcurgă un astfel de sistem de învăţământ terţiar, după universitate să continue să-şi ridice nivelul profesional, să urmeze alte forme de învăţământ, de genul masterat, doctorat. România şi-a asumat ca ţintă pentru 2020 ca 26,7% dintre absolvenţii de universităţi să aibă, să fi trecut şi printr-o formă de învăţământ terţiar”, a mai afirmat preşedintele.

Traian Băsescu a vorbit şi despre abandonul şcolar.

„România şi-a asumat ca, până în 2020, rata de abandon şcolar să fie de 11,3%, deci noi nu ne-am asumat media europeană, ci am spus, având în vedere situaţia noastră actuală, noi ne asumăm 11,3% rata de abandon şcolar”, a adăugat Traian Băsescu.

Potrivit şefului statului, România are în prezent o rată de abandon şcolar de 16,9%, în scădere, faţă de 17,4% cât era în 2010-2011, această scădere datorându-se, în opinia sa, intrării în vigoare a noii legi a învăţământului, care a înfiinţat clasa pregătitoare, învăţământul dual. AGERPRES