ardelean_aurel_.jpgPreşedintele în exerciţiu al Uniunii Universităţilor Private Acreditate din România (UUPAR), prof univ dr Aurel Ardelean, şi-a exprimat marţi intenţia de a propune înfiinţarea unui organism european de evaluare a calităţii învăţământului superior privat, subliniind că universităţile private din România ‘au fost prejudiciate total’ prin includerea lor în categoria a treia.

Prof univ dr Aurel Ardelean, care este rector fondator şi preşedinte al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, că în perioada 11-13 aprilie va participa la Berlin, la Adunarea Generală a Federaţiei Europene a Şcolilor Europene (FEDE), care este un organism participativ în Comisia de Învăţământ a a Consiliului Europei.
„FEDE este un organism specific învăţământului privat din Europa, el cuprinzând însă şi şcoli de pe alte continente”, a explicat prof univ dr Aurel Ardelean care, de mai bine de 12 ani, este şi vicepreşedinte al acestui organism.

Potrivit lui Ardelean, delegaţia UVVG Arad va propune în cadrul Adunării generale a FEDE ce se va desfăşura la Berlin, înfiinţarea unui organism de evaluare a sistemului de învăţământ superior privat de pe continent, propunere motivată şi de faptul că universităţile private din România ‘au fost prejudiciate total’ la clasificare, toate fiind incluse în categoria a treia.

‘Vrem să realizăm la nivel european o agenţie de evaluare a calităţii învăţământului superior şi a celorlalte şcoli, specifică pentru învăţământul privat. Dorim asta pentru că nu sunt cunoscute în totalitate aspectele legate de evaluarea învăţământului privat, o evaluare specifică şi care vizează anumite laturi necunoscute în general de membrii actualelor comisii de evaluare, formate în proporţie de 80% din oameni provenind din învăţământul de stat. Apreciem că o astfel de agenţie specifică numai învăţământului privat, din care să facă parte oameni neutri, oameni provenind din universităţi europene, ar contribui mult la îmbunătăţirea modului de evaluare şi de apreciere a învăţământului privat din România’, a declarat prof univ dr Aurel Ardelean.
FEDE este o asociaţie internaţională care are statut participativ în cadrul Consiliului Europei. Creată în 1963, la Barcelona, FEDE grupează instituţii de învăţământ superior independente situate în ţările membre ale Consiliului Europei.

Conform prevederilor Legii educaţiei naţionale, universităţile sunt clasificate în trei categorii, respectiv universităţi centrate pe educaţie, universităţi de educaţie şi cercetare ştiinţifică sau universităţi de educaţie şi creaţie artistică şi, respectiv, universităţi de cercetare avansată şi educaţie. AGERPRES