Rectorul Universităţii de Vest Timişoara (UVT), Marilen Pirtea, remarcă un efect deosebit de pozitiv înregistrat în contextul „absolut neobişnuit” din ultima săptămână, în care România a intrat şi în stare de urgenţă, iar cursurile au fost suspendate, UVT înregistrând o prezenţă mare a studenţilor, în perioada 11-18 martie, în cadrul programului online.

„Noi ne continuăm programul de cursuri şi seminarii, dar la distanţă. Nu am scăzut sub niciun fel ritmul, în acest început de semestru universitar, dimpotrivă, utilizarea aplicaţiilor online a oferit oportunitatea experimentării generalizate, în toate facultăţile UVT, a mijloacelor de comunicare la distanţă, oferind posibilitatea de a realiza activităţile speciale de pregătire cu un număr mare de studenţi, care s-au arătat foarte interesaţi de avantajele şi chiar confortul mediului virtual de comunicare la distanţă”, afirmă Marilen Pirtea.

Potrivit acestuia, UVT a înregistrat în această primă săptămână de cursuri şi seminarii organizate în totalitate online o prezenţă foarte bună, cu o medie a studenţilor confirmaţi la cursuri de peste 75% din studenţii înmatriculaţi.

„Este absolut îmbucurător faptul că într-o situaţie de urgenţă, cum este criza coronavirusului, studenţii devin mai conştienţi şi mai atraşi de cursuri şi seminarii, fiind online în număr foarte mare, alături de cadrele didactice care au început să conducă activităţile de predare-învăţare-evaluare cu ajutorul aplicaţiilor online”, menţionează rectorul UVT.

În Universitatea de Vest din Timişoara este funcţională componenta de digitalizare a tuturor proceselor administrative, de suport şi educaţionale, consolidată prin identificarea şi implementarea de soluţii IT care au condus la automatizarea şi eficientizarea activităţilor organizaţiei noastre.

Astfel, susţinerea procesului educaţional UVT prin instrumente IT&C a cunoscut o prioritizare firească, un demers avansat de acum, devenit important pentru creşterea calităţii şi chiar adaptarea actului didactic modern în faţa unor condiţii limită, cum sunt cele de întrerupere a predării „faţă în faţă”, apărute prin forţa majoră a crizei declanşate de propagarea coronavirusului.

„Rezultatele pozitive ale primei săptămâni de organizare generalizată a cursurilor şi seminariilor online la UVT ne permit să sperăm că Universitatea de Vest, lider în educaţia superioară din vestul ţării, se va vedea foarte repede transformată în universitatea digitală a viitorului”, punctează Marilen Pirtea.

El a mai menţionat că miercuri UVT a decis să prelungească măsurile adoptate în şedinţa Consiliului de Administraţie din 11 martie, până la termenul de aplicare a măsurilor Decretului de instituire a stării de urgenţă pe teritoriul României. AGERPRES