Prima bere fără gluten din România, MoJeCo, a fost prezentată la concursul de produse alimentare inovative FIA FOOD FEST 2019, de la Universitatea ”Ştefan cel Mare” Suceava, organizat de Facultatea de Industrie Alimentară, sub egida Ministerului Educaţiei Naţionale.

Conducătorul echipei care a creat produsul, Ovidiu Apetrei, masterand în anul al doilea, a declarat că ideea le-a venit în urma studierii pieţei de profil din România, care arată că berea artizanală, pentru al cincilea an la rând, se află în preferinţele consumatorilor doritori de noi sortimente, iar produsele fără gluten sunt în trend. ”Este o băutură slab alcoolică, nedistilată, fără gluten. (…) Are ca ingrediente făină de ghindă, făină de topinambur, melasă, hamei şi apă. Berea are un gust fructat, dulce amărui, cu nuanţe de nuci verzi şi are o prospeţime inconfundabilă”, a spus Apetrei, precizând că unicitatea la nivel mondial este dată de elementele eco-inovative implicate în procesul de fabricaţie, iar la nivel naţional obţinerea primului sortiment de bere fără gluten.

Un alt produs care a atras atenţia în cadrul manifestării studenţeşti a fost desertul îngheţat Vegy’Ice, vegan, ce nu conţine alergeni sau zahăr.

Inovaţia produsului constă în combinarea a două calităţi importante pentru consumatori, respectiv conţinutul de microorganisme probiotice vii din trei specii diferite şi fibre prebiotice – inulină, cu cantităţi mari de fructooligozaharide ce pot ajuta la menţinerea unei stări optime de sănătate a sistemului gastro-intenstinal şi imunitar.

Competiţia, aflată la prima ediţie, a reunit 38 de echipe formate din studenţi înscrişi la programele de licenţă şi masterat, care au dezvoltat 40 de produse alimentare inovative ce pot fi industrializate.

”Produsele acoperă o gamă extrem de diversificată, de la deserturi, produse de bază, produse de cofetărie şi patiserie, dar şi produse alcoolice. Un produs care mi-a atras atenţia în mod deosebit este o bere gluten free. Este o tendinţă la nivel mondial de obţinere de produse fără gluten, mai ales pentru că există foarte multe persoane care au intoleranţă la gluten. (…) Studenţii noştri văd prin acest concurs legătura dintre teorie şi practică şi sperăm că agenţii economici care au venit alături de noi să poată transpune aceste produse la nivel industrial”, a spus decanul Facultăţii de Inginerie Alimentară din cadrul USV, Mircea Oroian.

Directorul de comunicare din cadrul Alexandrion Group, Alexandra Bajureanu, a declarat că această companie a fost şi rămâne interesată de colaborarea cu universităţi, studenţi şi elevi, pentru că este ”în permanenţă în căutare de specialişti”, precizând că, în prezent, are ca angajaţi trei absolvenţi ai USV. AGERPRES