Prima clasă de învăţământ dual din judeţul Olt va funcţiona din toamna acestui an, la Colegiul Tehnic Metalurgic Slatina, la solicitarea şi cu sprijinul Alro Slatina, au anunţat marţi reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Olt.

Potrivit inspectorului şcolar general al ISJ Olt, Felicia Man, au fost organizate mai multe întâlniri cu potenţialii angajatori în vederea organizării unor clase de învăţământ dual, dar numai Alro Slatina a decis să solicite şi implicit să susţină înfiinţarea unei clase de învăţământ profesional dual, în condiţiile în care acest tip de învăţământ implică anumite costuri pentru operatorul economic, respectiv burse şi alte cheltuieli pentru formarea elevilor.

„Din 2012 susţin acest tip de învăţământ profesional, însă abia acum avem şi cadrul legal. Am avut numeroase întâlniri cu agenţii economici şi nu numai cu ei, în scopul promovării învăţământului dual. Avem însă şi un calendar care trebuie respectat şi conform acestuia, în anul şcolar 2017-2018 vom avea pentru prima dată în judeţ o clasă de învâţământ dual şi aceasta se va înfiinţa la solicitarea şi cu sprijinul Alro Slatina. Va fi şi singura clasă de învăţământ dual din judeţ în anul şcolar 2017-2018”, a spus Felicia Man.

Prima clasă de învăţământ dual din judeţul Olt va funcţiona la Colegiul Tehnic Metalurgic Slatina şi va avea 20 de locuri în specializarea Mecanică utilaje şi instalaţii în industrie.

Potrivit unui comunicat al ISJ Olt, învăţământul dual este o formă de organizare a învăţământului profesional şi tehnic, organizat la iniţiativa operatorilor economici interesaţi, în calitate de potenţiali angajatori şi parteneri de practică. Acest tip de învăţământ asigură oportunităţi sporite de educaţie şi formare profesională pe baza unui contract de parteneriat şi a unor contracte individuale de pregătire practică. Operatorii economici asigură atât pregătirea practică a elevilor, cât şi o bursă la nivelul celei acordate din fonduri publice şi alte cheltuieli pentru formarea elevilor. AGERPRES