psihiatrie_imagine.jpgPrima consfatuire de istorie a psihiatriei romanesti va avea loc, in perioada 3-5 septembrie, la Oradea, fiind organizata de Facultatea de Medicina si Farmacie din Oradea, Asociatia Psihiatrica Romana si Asociatia Kraepeli si va fi deschisa de cursuri cu tema ‘Actualitati in psihiatrie”.

‘Este o initiativa menita sa ni-i aminteasca pe cei care au fost inaintea noastra, care au marcat si indreptat psihiatria spre ceea ce a devenit astazi, incepand de la ingrijirea bolnavilor psihic in acele bolnite de pe langa manastiri, pana la psihiatria moderna de azi’ a declarat dr. Gheorghe Oros, directorul Spitalului de Neuropsihiatrie Oradea, care face parte din comitetul de organizare al consfatuirii.

In acest spital oradean, unul dintre cele mai vechi spitale de specialitate din tara, construit la inceput de secol, in 1903 si renovat in mare parte ca un spital modern, pavilionar, ingrijirile bolnavilor psihic nu se rezuma doar la medicamente si izolarea lor. Cei sapte psihologi – un numar apreciat drept mare avand in vedere ca spitalul are 200 de paturi – combina tratamentul medicamentos al pacientilor cu psihoterapia, cu ergoterapia si terapia spirituala. Ca un fapt inedit, in biserica din curtea institutiei slujesc atat preoti ortodocsi, cat si greco-catolici, serviciile religioase putand fi ascultate si in saloane.

Prima consfatuire de istorie a psihiatriei romanesti, eveniment coordonat de prof. dr. Gavril Cornutiu, va incepe joi, cu o serie de cursuri destinate rezidentilor, cum ar fi ‘Stres, Adaptare,
Longevitate”, ‘Neuroplasticitatea”, ‘Principii de psihofarmacologie clinica”, ‘Noutati in patologia afectiva” etc. În urmatoarele doua zile ale consfatuirii vor fi prezentate mai multe lucrari si vor avea loc simpozioane. Printre cei care si-au anuntat prezenta se numara: prof. dr. Mircea Lazarescu, prof. dr. Stefan Milea, prof. dr. Florin Tudose, prof. dr. Dragos Marinescu, conf. dr.George Meiu, dr. Constantin Lupu, dr. Kecskemeti Stefan, prof. dr. Vasile Chirita, prof. dr. Roxana Chirita, conf. dr. Octavian Buda, prof. dr. Pompilia Dehelean, prof. dr. Delia Podea etc. Comitetul stiintific operativ al evenimentului este format din: Gavril Cornutiu, Pompilia Dehelean, Mircea Lazarescu, Dragos Marinescu, Stefan Milea, Gheorghe Oros si Cicerone Postelnicu.