Liceul Teoretic Diaconovici-Tietz, prima instituţie de învăţământ din municipiul Reşiţa, a împlinit 137 de ani, momentul fiind marcat, marţi, prin diferite acţiuni.

Elevii au lăsat deoparte cărţile, cursurile şi caietele, pentru a participa la tot felul de activităţi prin care au sărbătorit ziua liceului, cunoscut şi sub denumirea „Bastilia”. Cei mici au vizitat Grădina Zoologică sau biblioteca şi au organizat târguri cu produse specifice toamnei, iar elevii mai mari au vizionat filme şi au aflat lucruri interesante despre trecutul acestei instituţii de învăţământ, dar şi despre absolvenţi celebri.

‘137 de ani este o vârstă memorabilă pentru o instituţie şcolară. Este un moment de ‘remember’ al activităţilor desfăşurate de-a lungul anilor, indiferent de vicisitudinile vremurilor, de războaie şi regimurile politice. Liceul nostru a avut o activitate pe mai multe planuri: a fost o unitate de învăţământ cu caracter bilingv, în limbile română, germană şi maghiară. Tot timpul s-au promovat valorile, indiferent de etnie, iar de-a lungul timpului, de pe băncile şcolii au absolvit foarte multe promoţii care s-au afirmat în lumea ştiinţifică, artistică şi culturală, nu doar în România, cât şi la nivel mondial, cu care ne mândrim’, a declarat Boris Vatzulick, directorul Liceului Diaconovici-Tietz.

Liceul Diaconovici-Tietz este cea mai veche unitate de învăţământ din municipiul de pe Bârzava, fiind atestată pentru prima dată în anul 1877, când aici funcţiona deja o şcoală elementară, înfiinţată de comunitatea muncitorească din oraş. „Iniţial, unitatea de învăţământ a fost concepută ca o şcoală pentru calificarea funcţionarilor necesari uzinelor din Reşiţa, după care a devenit şcoală de băieţi, şcoală de fete, şcoală medie, liceu mixt, apoi Liceul nr. 5 şi, în sfârşit, în 1999, împreună cu colegii mei, am ajuns la acest dualism Corneliu Diaconovici – Alexander Tietz. De altfel, acest liceu este prima şcoală din Reşiţa care şi-a ales un nume”, a afirmat prof. Ana Kremm, fost director al acestei unităţi de învăţământ.

„Bastilia” a găzduit, în trecut, şi prima grădină zoologică din partea de vest a ţării. Profesorul Ion Crişan, care preda biologia şi era directorul instituţiei de învăţământ la acea vreme, a adus primele cuşti cu animale chiar în curtea liceului. Abia mai târziu, când spaţiul devenise prea mic, animalele au fost mutate în locaţia actuală în care funcţionează grădina zoologică ce poartă în prezent numele profesorului Ion Crişan. AGERPRES