Prima serie de studenţi kazahi în cadrul filialei din Aktau (Kazahstan) a Universităţii Maritime Constanţa (UMC) au început cursurile într-un cadru festiv.

Prorectorul UMC, prof. univ. dr. ing. Cornel Panait, iniţiatorul acestui demers academic de excepţie, pentru învăţământul universitar românesc, a declarat miercuri că în primul an sunt înscrişi 49 de studenţi pentru specializările Navigaţie şi Electromecanică, studiile fiind de lungă durată (4 ani).

„În această vară am primit acreditarea din partea Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS), pentru deschiderea filialei noastre în Kazahstan. O comisie formată din patru evaluatori, condusă de preşedintele ARACIS, profesorul Ioan Curtu, a evaluat baza umană şi resursa umană a universităţi noastre, pentru filiala de la Aktau făcând deplasarea la sediul ‘Caspian University of Technologies and Engineering Sh. Esenov’, şi astfel am pornit primul experiment românesc de acest gen”, a declarat Panait.

Sistemul de predare este unul modern, pe principiul modulelor specializate, în momentul de faţă la Aktau aflându-se cinci cadre didactice de la UMC, care predau Limba engleză maritimă, Matematică, Fizică, Informatică şi Grafică asistată pe calculator, cursurile în cadrul celor două facultăţi, Electromecanică Navală şi Navigaţie şi Transport Maritim şi Fluvial, fiind suţinute în limba engleză.

Prorectorul Panait a precizat că în următorii doi ani, pe parcursul predării disciplinelor fundamentale, va fi utilizată baza materială existentă a universităţii din Aktau, iar în următoarele 36 de luni guvernul kazah va realiza un campus nou, cu toate dotările şi echipamentele necesare, dedicat filialei UMC, pe o suprafaţă de şapte hectare, în vecinătatea Portului Aktau.

„Taxa de şcolarizare pentru un student va fi de 2.000 de dolari pe an, astfel că, din primul an de existenţă, filiala va realiza un venit de 100.000 USD. Statul kazah finanţează, de asemenea, salariile profesorilor români, cazarea la hotelurile universităţii, naveta cadrelor didactice pe relaţia Constanţa – Aktau şi retur, profesorii urmând să-şi asigure doar cheltuielile de masă. Cât despre salarii, un profesor român care predă la filiala UMC din cadrul Universităţii din Aktau va încasa lunar câte 4.000 USD”, a subliniat Cornel Panait.

Statul kazah urmăreşte să-şi pregătească în anii următori proprii ofiţeri de marină civilă pentru exploatarea impresionantului parc de platforme petroliere de foraj şi exploatare pentru gaze naturale şi petrol şi a flotei de nave tehnice destinate operării platformelor şi transportului de gaze şi petrol spre terminalele specializate de la Marea Caspică. AGERPRES