Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat, cu 28 de voturi „pentru”, 8 împotrivă şi 13 abţineri, încheierea unui acord de cooperare între Municipiul Bucureşti, prin Proedus, şi Asociaţia Culturală Ludmila Vidraşcu, în vederea asigurării de abonamente lunare pe platforma bucuresti.citeste.ro, în limita sumei de 3.493.000 lei cu TVA inclus.

Astfel, Proedus va trebui să susţină financiar abonamente lunare pentru utilizatorii valizi, în limita sumei de 499.000 lei cu TVA inclus/lună pentru maximum 20.000 de abonamente, timp de şapte luni. Proedus va achita contravaloarea abonamentelor, în limita a 24,95 lei cu TVA inclus/abonament/lună, în următoarele condiţii: beneficiarii sunt elevi sau cadre didactice în Municipiul Bucureşti; decontul se va efectua doar pentru utilizatorii activi ai platformei www.hubproedus.ro care care au accesat cel puţin două cărţi online în luna respectivă.

În debutul şedinţei CGMB, primarul general, Gabriela Firea, a precizat că Municipalitatea nu exclude „nicio altă colaborare” cu entităţi care doresc să încheie la rândul lor parteneriate pentru lectură online. „Acum proiectul se referă la Municipiul Bucureşti, prin Proedus, şi Editura Litera – Fundaţia Ludmila Vidraşcu. Dar, dacă există alte entităţi, asociaţii, fundaţii, instituţii care au la dispoziţie drepturile de autor – legale, în primul rând – pentru un număr foarte mare de titluri de autori români şi străini, ne pot contacta şi cu siguranţă vom realiza astfel de parteneriate”, a spus Firea.

În timpul dezbaterilor, Cătălin Deaconescu (PNL) a anunţat că grupul consilierilor liberali nu va susţine un astfel de proiect, care „din capul locului încalcă legislaţia şi regulamentele” interne privind acordarea finanţărilor. „Avem hotărârea 553/2018 care aprobă regulamentul de acordare a unor astfel de finanţări către sectorul ONG. Această hotărâre vine, ca şi propunere, cu încălcarea acestui regulament. Nu văd de ce am finanţa un astfel de ONG, când avem Bibliotecă Metropolitană, în platforma căreia putem investi. În regulamentul acesta propuneţi ca pentru două interacţiuni să fie decontat abonamentul respectiv. Eu cred că ar trebui să vedem câte minute petrece fiecare elev pe această platformă”, a spus el.

Alexandru Gâdiuţă (PSD) a dorit să ştie de ce nu a fost cooptată în acest proiect, ca partener, Biblioteca Metropolitană Bucureşti, care are o secţiune digitală. Ana Ciceală (USR) a atras atenţia asupra faptului că bugetul Municipiului Bucureşti „se va reduce drastic” în perioada următoare şi a apreciat că suma de 730.000 de euro alocată acestui proiect reprezintă  „o sifonare”.

Ruxandra Simion, director adjunct Proedus, a subliniat că banii vor fi decontaţi de Proedus doar în măsura în care bucureştenii vor accesa lunar titlurile puse la dispoziţie online. „În cazul în care cetăţenii nu îşi vor face conturi pe platformă, decontarea nu se va face. Suma este una maximală. Şi iarăşi trebuie să se înţeleagă că există acest discount pentru primele 20.000 de conturi. Ulterior, accesul celorlalţi elevi sau celorlalte cadre didactice va fi gratuit”, a spus ea.

Dan Vidra, reprezentant al Asociaţiei Culturale Ludmila Vidraşcu, a declarat că în România lipseşte în acest moment o librărie digitală şi că în această perioadă elevii care stau acasă nu au acces „la un conţinut de bună calitate, disponibil pentru întregul ciclu şcolar”. El a mai precizat că platforma îşi propune să aducă „conţinut de foarte bună calitate de la branduri internaţionale mari”, nominalizând National Geographic sau Oxford University Press.

„Practic, în acest moment, părinţii sau elevii care ar dori să acceseze acest conţinut disponibil digital în marile librării internaţionale – Google Books sau Apple Books – preţul acestor cărţi ar fi de 30.000 de lei per părinte. Dacă ar vrea să le cumpere în format tipărit, aceste cărţi ar costa 45.000 de lei. În platforma citeste.ro acest conţinut va fi accesat gratuit, dacă Primăria subvenţionează acele abonamente (…) Nu e vorba despre volume din Caragiale sau Eminescu, care într-adevăr sunt disponibile în acest moment în ţară. Este vorba despre conţinut cu copyright internaţional de la mari branduri”, a spus Dan Vidra.

Conform acordului, Asociaţia Ludmila Vidraşcu va trebui să ofere Proedus rapoarte cu numărul de utilizatori valizi, în baza cărora se va efectua decontul. Platforma se angajează să pună la dispoziţia elevilor 1.000 de titluri de carte cu un total de 300.000 de pagini, în toate formatele electronice: ebook, audiobook, videobook, teste interactive. În fiecare lună, platforma va fi îmbogăţită cu materiale noi, într-un procent de 10%. AGERPRES