Primăria municipiului Lugoj va acorda burse pentru elevii cu rezultate deosebite

burse lugoj.jpgÎn deschiderea conferinţei de presă de pe 29 martie, primarul municipiului Lugoj, Francisc Boldea, a vorbit despre iniţiativa pe care intenţionează să o implementeze în scurt timp, aceea de a acorda burse municipale pentru elevii cu rezultate deosebite.
“Începând cu anul şcolar viitor, vor participa la acest program toate şcolile care au elevi participanţi la olimpiadele şi concursurile şcolare, inclusiv la competiţiile sportive. Prin această iniţiativă, dorim să avem o comunitate sănătoasă, atât fizic, cât şi psihic, prin accentuarea activităţilor sportive ale elevilor, respectiv angrenarea sportivilor în promovarea educaţiei nonformale, în afara clasei”, a precizat edilul-şef.

Bursele vor fi de două categorii: burse civic-culturale şi burse sportive, ambele urmând să fie acordate semestrial, pentru rezultatele obţinute în semestrul anterior. În funcţie de rezultatele obţinute, bursele vor fi: de excelenţă, în valoare de 100 lei lunar; de performanţă, în valoare de 75 lei lunar; şi de merit, în valoare de 50 lei lunar. Lista de bursieri se va stabili de Consiliul de Administraţie al fiecărei şcoli, ponderea fiind de 33% pentru fiecare din cele trei tipuri de burse: de excelenţă, de performanţă sau de merit.


Consiliul de Administraţie al fiecărei şcoli va înainta Primăriei ierarhia elevilor, urmând ca municipalitatea, din bugetul local, să plătească bursele. În paralel, se va institui un premiu de excelenţă, în valoare de 100 lei lunar, care se va acorda cadrelor didactice coordonatoare. Activităţile extraşcolare care se vor lua în considerare sunt: activităţi de tip comunitar (parteneriate cu centre de plasament sau cămine de bătrâni, activităţi ecologice, proiecte de protecţie civilă, proiecte împotriva consumului de droguri sau a abuzurilor, proiecte pentru siguranţă rutieră etc.), activităţi cultural-artistice (teatru, publicaţii sau cercuri de pictură, sculptură, dansuri etc.) şi activităţi sportive.


“Vreau să subliniez faptul că nu va fi admisă în program nicio şcoală care nu desfăşoară activităţi sportive la cel puţin patru discipline dintre următoarele: handbal, fotbal, volei, baschet sau atletism. Activităţi sportive mai pot fi desfăşurate în domeniile dans modern sau dans sportiv”, a menţionat domnul primar.
Punctajul copiilor pentru obţinerea burselor civic-culturale se va calcula astfel: 75% media generală pe semestrul anterior şi 25% activităţile extraşcolare. Pentru bursele sportive ponderea va fi: 50% media generală pe semestrul anterior şi 50% activităţile sportive. Suma totală alocată în acest scop este de aproximativ 150.000 lei anual.