scoala_meserii.jpgPrimăria Oradeava reduce treptat clasele de învăţământ teoretic şi vocaţional şi se vor înfiinţa mai multe clase de învăţământ profesional, cu meserii solicitate pe piaţă, a anunţat marţi primarul Ilie Bolojan. Acesta a arătat, într-o conferinţă de presă susţinută alături de Daniel Negrean, inspectorul şcolar general, că măsura este necesară pentru corelarea sistemului de învăţământ cu realităţile economice, având în vedere trei obiective: calitatea, competivitatea şi eficienţa educaţiei.

„În general, învăţământul românesc este neadaptat la realităţile economice. Statisticile ne arată că 45% din companiile româneşti au dificultăţi în a-şi găsi angajaţii potriviţi, dublu faţă de ţările din UE, ca medie”, a spus Bolojan.

El a evidenţiat şi alte probleme-cheie ale educaţiei, în general, precum: scăderea calităţii învăţământului (dovadă rezultatele la examenul de bacalaureat), abandonul şcolar, mai cu seamă în mediul rural, după clasa a opta, eficienţa slabă a întregului sistem.

Edilul şef a precizat că implicarea Primăriei în învăţământul preuniversitar înseamnă o colaborare strânsă cu Inspectoratul Şcolar şi mediul de afaceri din municipiu, dar şi cu părinţii copiilor, împreună cu care vor fi elaborate reţeaua de şcolarizare şi planul de şcolarizare 2014 – 2015. Astfel, din septembrie 2014, în Oradea se va reduce numărul claselor de a V-a şi a IX-a cu aproape 7% , conform actului normativ ce prevede ca numărul mediu de elevi într-o clasă la gimnaziu şi liceu să fie de 25.
Potrivit inspectorului şef Daniel Negrean, se vor reduce şi clasele de învăţământ teoretic şi vocaţional. Astfel, dacă în 2013 -2014 sunt 65 de clase cu profil teoretic-vocaţional, urmează ca, până în 2019-20120, să se ajungă gradual la un număr de 40 de clase cu profil teoretic, urmând să crească în schimb numărul claselor cu profil tehnologic de la 39 câte sunt în prezent la 61. „În timp, s-a dovedit că desfiinţarea şcolilor profesionale a fost o eroare. Primăria Oradea susţine reînfiinţarea învăţământului profesional, în prezent fiind înfiinţate în Oradea şase clase de şcoală profesională în cadrul Şcolii Profesionale Eurobusiness, iar de la toamnă, vor funcţiona 18 astfel de clase, asta şi datorită faptului că Ministerul Educaţiei a aprobat înscrierea elevilor la şcoala profesională din clasa a IX-a. Felicit ministerul pentru acest lucru”, a precizat Bolojan.

Şcolile vor pregăti elevi pentru meserii solicitate pe piaţă, precum operator pentru maşini cu comandă numerică, lucrători electrici, mecanici auto, textilişti, lucrători în tâmplărie PVC, telecomunicaţii, servicii etc.

Potrivit primarului, companiile orădene vor avea reprezentanţi în conducerile şcolilor, se vor înfiinţa programe de studii cerute de firmele locale, se vor elabora standarde pentru formarea profesorilor, în companii, astfel încât să se familiarizeze cu noile tehnologii. De asemenea, se va colabora cu şcolile şi firmele pentru schimbarea mentalităţii părinţilor, „care trebuie să accepte că a-şi trimite copilul la o şcoală profesională nu este un eşec, dimpotrivă, poate oferi o meserie bine plătită, cu satisfacţii”. AGERPRES