Primarul oraşului tulcean Măcin, Nicolae Topoleanu, susţine că va plăti majorările şi penalităţile de întârziere înregistrate de Ministerul Educaţiei Naţionale la plata lucrărilor de reabilitare a Liceului Teoretic „Gheorghe Munteanu Murgoci”, unitate de învăţământ unde, acum o săptămână, au fost demarate procedurile de executare silită.

Lucrările de reabilitare a liceului din oraşul Măcin la care învaţă elevii din zona de nord a judeţului Tulcea s-au derulat, potrivit primarului Nicolae Topoleanu, în perioada 2007-2010, plata acestora fiind executată de Ministerul Educaţiei Naţionale.

„Unitatea administrativ-teritorială a preluat în administrare liceul în perioada 2010-2011, însă la momentul acela lucrările erau finalizate, iar procesul era început. În anul 2012, constructorul a câştigat procesul pentru neplata majorărilor de întârziere şi a penalităţilor, iar noi am obţinut o perioadă de graţie care a expirat în luna aceasta”, a declarat primarul oraşului Măcin, Nicolae Topoleanu.
Acesta a mai spus că pentru plata majorărilor şi penalităţilor de întârziere în valoare totală de peste 324.000 lei Primăria oraşului Măcin va stopa derularea mai multor investiţii, printre care reparaţia a două grădiniţe, a Casei de Cultură din oraş, dar şi lucrările de realizare a unor unităţi locative construite prin ANL. „Vom face toate eforturile pentru ca liceul să fie redat elevilor şi vom plăti datoria, chiar dacă nu este cauzată de Primăria oraşului. Sunt convins că la final, vom fi felicitaţi de Inspectoratul Şcolar Judeţean”, a menţionat primarul Nicolae Topoleanu.

În urmă cu aproape o săptămână, societatea Periclestar SRL a început procedura de executare silită a Liceului Teoretic „Gheorghe Munteanu Murgoci”, potrivit Inspectoratului Şcolar Judeţean, acţiunea neavând loc în momentul probelor de bacalaureat. „La Măcin, probele de competenţă din cadrul examenului de bacalaureat s-au desfăşurat doar în primele două zile ale săptămânii trecute, iar procedura de executare a început miercuri. În acest context, s-a luat decizia ca probele examenului să se desfăşoare în continuare la Şcoala generală ‘Gheorghe Banea’ situată vis-a-vis de liceu”, a declarat vicepreşedintele comisiei judeţene de bacalaureat din cadrul ISJ, Dumitru Mihalea.

Acesta a mai spus că la prima probă scrisă a examenului de bacalaureat, la nivelul judeţului Tulcea nu s-au înregistrat incidente sau tentative de fraudă, însă numărul absenţilor, respectiv 119, este mai mare decât cel de acum doi ani. „Această situaţie se înregistrează şi datorită absolvenţilor liceelor tehnologice, foste şcoli profesionale, care, cel mai probabil, au preferat să muncească”, a menţionat reprezentantul ISJ, Dumitru Mihalea.

Liceul Teoretic „Gheorghe Munteanu Murgoci” din oraşul Măcin a fost construit în anul 1972 şi include 18 săli de clasă, un internat, o cantină, sală de gimnastică şi trei ateliere. Construită cu 10 ani înainte, Şcoala generală „Gheorghe Banea” are 20 de săli de clasă. AGERPRES