Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca şi Primăria municipiului au încheiat, miercuri, un parteneriat menit să deschidă perspectivele de angajare pe piaţa muncii a absolvenţilor instituţiei de învăţământ superior, oferta universitară urmând să fie adaptată, în funcţie de solicitări, proiectelor derulate de investitori.

Rectorul Universităţii Tehnice, prof. univ. dr. Radu Munteanu, a afirmat, cu acest prilej, că mulţi studenţi ai universităţii au fost angajaţi pe piaţa muncii încă din timpul facultăţii, iar 84% şi-au găsit un loc de muncă după absolvirea studiilor.

Pe de altă parte, 72% dintre studenţi îşi manifestă dorinţa de a lucra în companii clujene la finalul pregătirii universitare. Potrivit rectorului Radu Munteanu, UTCN şi Municipalitatea „vor răspunde cu necesitate la o realitate pentru că, în viitor, învăţământul va fi guvernat de trei principii – diversitate, personalitate şi transparenţă, iar acestea nu se pot face decât cu sprijinul autorităţilor locale”.


Prof. univ. dr. Radu Munteanu a arătat, totodată, că UTCN poate asigura inclusiv cursuri specializate, la cererea companiilor clujene, pentru un număr de studenţi considerat necesar. El a spus că Primăria va fi, ca şi în cazul parteneriatului cu instituţiile statului, elementul de mediere: prin
Biroul pentru Investitori al municipalităţii, companiile vor putea semnala orice aspect şi vor putea solicita întâlniri cu profesorii şi studenţii instituţiei de învăţământ tehnic superior. Universitarul clujean a mai spus că UTCN este prima universitate care a abordat Primăria pentru un astfel de parteneriat. Săptămâna trecută, UTCN a semnat protocoale similare cu Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Cluj, Inspectoratul Teritorial de Muncă şi Direcţia Generală a Finanţelor Publice. La rândul său, primarul Sorin Apostu s-a arătat încântat de iniţiativa UTCN, apreciind ideea adaptării curriculei universitare la necesităţile de pe piaţa muncii.


„Primăria municipiului Cluj-Napoca va crea un sistem de comunicare funcţional şi eficient cu companiile clujene care angajează absolvenţi ai reputatei universităţi”, a precizat Sorin Apostu. El a adăugat că este neapărat nevoie ca tendinţele pieţei muncii în domeniile înalt calificate să fie anticipate. AGERPRES