Municipalitatea din Târgu Mureş a efectuat în acest an lucrări de reparaţii, extinderi şi dotări la cele 57 de unităţi de învăţământ, însumând 180 de clădiri, iar în final valoarea investiţiilor va ajunge la 4,5 milioane de lei, a anunţat primarul Dorin Florea.

Avem 57 unităţi de învăţământ – 4 colegii, 13 licee, 13 şcoli gimnaziale,14 grădiniţe cu program prelungit şi 13 grădiniţe cu program normal, constituite în 33 centre bugetare cu un număr de aproximativ 180 clădiri. Bugetul total alocat Direcţiei Şcoli din cadrul Primăriei Târgu Mureş este de 4.500.000 lei. Până în acest moment s-a achiziţionat mobilier în valoare de 800.000 lei, urmând a se mai achiziţiona mobilier în valoare de 200.000 lei. Până acum, s-au efectuat lucrări în valoare de 1.500.000 lei, urmând să se efectueze lucrări în valoare de 2.000.000 lei (…) Toate sunt în regulă, au reparate, au fost dotate. În afară de unele hale unde suntem în faza de evaluare şi de reconstrucţie, suntem pregătiţi pentru începerea anului şcolar. Din bugetul de dezvoltare al oraşului alocăm 10-12% pentru şcoli, anul acesta a fost de 14%„, a spus Florea.

Edilul a precizat că toate instituţiile de învăţământ din municipiul Târgu Mureş deţin autorizaţie sanitară şi că există cinci instituţii de învăţământ, şi anume Colegiul Agricol „Traian Săvulescu”, Colegiul Naţional „Al. Papiu Ilarian”, Liceul cu Program Sportiv „Szasz Adalbert”, Liceul Vocaţional de Artă – internat şi Grădiniţa cu Program Prelungit nr.15, nu deţin autorizaţie de securitate la incendiu, dar deţin avize provizorii de funcţionare eliberate de ISU Mureş.

Dorin Florea a precizat că această situaţie s-a datorat modificărilor legislative survenite după data începerii lucrărilor de reabilitare la aceste şcoli, fiind necesare lucrări suplimentare la toate aceste unităţi şcolare. „Nu avem nicio problemă cu autorizaţiile sanitare, toate sunt autorizate, avem câteva probleme la cinci unităţi de învăţământ unde sunt avize provizorii de la ISU datorate în exclusivitate modificărilor actelor normative. După ce apare câte un eveniment neplăcut în România, tragic chiar, ei îşi modifică legislaţia, iar noi trebuie să ne modificăm avizele. Dacă până acum erau suficienţi hidranţii, acum trebuie să mai pui suplimentar un bazin de apă. Adică trebuie să te asiguri 200% dacă se poate”, a declarat Dorin Florea.

Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Mureş, Ioan Macarie, a anunţat la ultima şedinţă a Colegiului Prefectural Mureş, că din totalul de 641 de unităţi de învăţământ din judeţ, două nu deţin autorizaţie sanitară, iar alte 48 deţin autorizaţie cu plan de conformare.

Potrivit lui Ioan Macarie, amândouă unităţile şcolare sunt pe raza municipiului Sighişoara, Şcoala Primară din satul aparţinător Rora, unde există 15 elevi şi Grădiniţa cu program normal din satul Hetiur, unde sunt 18 copii. Ambele instituţii, care sunt arondate Şcolii Gimnaziale ‘Radu Popa’ din Sighişoara, nu există apă curentă şi nici grupuri sanitare. „Având în vedere că Direcţia de Sănătate Publică a emis autorizaţii sanitare de funcţionare cu plan de conformare, putem considera că la nivelul judeţului Mureş avem 639 de unităţi şcolare autorizate, din 641”, a arătat şeful ISJ Mureş.

Pentru anul şcolar 2017-2018, în cele 641 de unităţi şcolare din judeţ (dintre care 621 publice şi 20 private) există 86.471 de elevi, dintre care majoritatea frecventează învăţământul de stat, 2.878 învaţă în şcoli private, iar alţi 768 sunt în şcoli speciale. Ioan Macarie a mai arătat că în cele 641 de unităţi şcolare vor fi încadrate 8.294 de cadre didactice. AGERPRES